Nieuwe
maan

Nieuwe maan

Als de maan tussen de aarde en zon staat, is alleen de schaduwkant van de maan waar te nemen. En omdat er, vanuit de Aarde gezien, geen zonlicht op de maan valt, is de maan eigenlijk helemaal niet te zien. Maar dat we haar niet zien, wil niet zeggen dat ze er niet is. Deze fase in de maancyclus heet Donkere maan. En wanneer het eerste licht weer weerkaatst op de maan spreken we van De Nieuwe maan.

Net als de maan kennen we donkerte in ons leven. Het is vaak niet te zien en we laten het ook niet altijd zien. Maar het is aanwezig in ieder van ons. Meer dan dat je denkt of beseft. Loop er niet van weg, stop het niet weg, laat het er zijn, pas dan kan je er iets mee.

De Nieuwe maan is een prachtige fase binnen de maancyclus. Met deze Nieuwe maan start letterlijk en figuurlijk een nieuwe periode. Een periode om diep naar binnen te kijken, je grenzen en bewustwording te herkennen en erkennen. Zodat je diepgewortelde ideeën ruimte krijgen om te kunnen groeien.

Nieuwe maan staat symbool voor nieuw begin, nieuwe kansen, plannen maken en vertrouwen opbouwen. Zet je intentie neer voor de komende maand. Welk zaadje in jou wil je laten groeien? Maak voor jezelf zichtbaar wat je de komende tijd aandacht wilt geven, wat je werkelijke intenties zijn. Luister naar je gevoel. Geef extra aandacht en kracht aan datgene waarvan je droomt, waar je op hoopt en waarvoor je leeft. Na deze Nieuwe maan bouwt de maan haar energie op en neemt ze toe in licht. De Nieuwe maan ontwikkelt zich tot Volle maan. Een fase waarin jij volledig in het licht komt te staan. Deze tussenliggende periode staat in het teken van groei.

Volg het ritme van de maan en kom tot bloei.

_________________________________

BIJZONDERE NIEUWE MANEN:

Super Nieuwe maan:

Een Supermaan is een Volle maan die groter en helderder opkomt dan gewoonlijk. De aarde, maan en zon staan in één lijn, met de maan op de kortste afstand genaderd tot de aarde. Zo is er ook een Super Nieuwe maan.

Zwarte maan:

Nieuwe maan komt normaal gesproken maar één keer per maand voor. Indien er twee Nieuwe manen zijn in één maand noemen we de tweede Nieuwe maan een Zwarte maan.

Zonsverduistering:

Zonsverduistering vind alleen bij Nieuwe maan plaats. Bij een totale zonsverduistering schuift de maan (gezien vanaf de aarde) precies voor de zon langs, zodat het heldere zonsoppervlak wordt afgedekt. Wanneer de maan slechts een deel van de zonneschijf bedekt, spreken we van een gedeeltelijke zonsverduistering.

Totale zonsverduisteringen behoren tot de meest indrukwekkende natuurverschijnselen die er bestaan.