Volle maan

Volle maan

De Volle maan is verbonden met de cyclus van de natuur en zijn seizoenen. Iedere Volle maan heeft dan ook zijn eigen naam en thema die past bij het seizoen en de maand waarin hij valt. Er zijn in totaal 13 Volle manen in een jaar.

De Aarde staat met Volle maan precies tussen de zon en maan in, waardoor we de maan als vol ervaren. De maan geeft zelf geen licht. Het licht dat van de maan komt is het weerkaatste licht van de zon.

De kracht van Volle maan is zo sterk dat deze voelbaar is van twee dagen voor Volle maan tot twee dagen na Volle maan.

__________________________________________________________

BIJZONDERE VOLLE MANEN:

Supermaan

Een Supermaan is een Volle maan die dichterbij de aarde staat dan gebruikelijk. Hij oogt groter, helderder en lichter dan gewoonlijk.

Blauwe maan

Indien er twee Volle manen voorkomen in één dezelfde maand, noemen we de tweede Volle maan Blauwe maan. Dit komt gemiddeld eens in de twee à drie jaar voor.

Bloedmaan

Bloedmaan is een Volle maan met volledige maansverduistering. Het is een natuurverschijnsel waarbij de maan door het zonlicht een rode kleur krijgt.

Maansverduistering

Een maansverduistering ontstaat wanneer de zon, de aarde en de maan exact op één lijn liggen en kan dus alleen bij Volle maan plaatsvinden. De aarde zorgt er dan voor dat het licht vanuit de zon de maan niet kan bereiken. Er zijn twee soorten maansverduistering: gedeeltelijke maansverduistering en volledige maansverduistering: de Bloedmaan.

Een maansverduistering kondigt een keerpunt in je leven aan. Onverwerkte emoties kunnen naar boven komen en om aandacht vragen.  Ze willen je ergens van bewust maken. Welke inzichten mag je hieruit ontvangen? Wat heb je nodig om echt te leven?

__________________________________________________________

MAANDOVERZICHT:

Januari: Maan na Yule, Wolfmaan, Oude maan

Thema: Zuivering en bescherming

Januari staat bekend als koude maand. Vroeger moest men zichzelf en zijn familie goed beschermen tegen de strenge winter. Het was een tijd van overleven en vertrouwen op een nieuw begin. En ondanks dat de zon, sinds Midwinter, gewonnen heeft van het donker, moet de Aarde nog flink opwarmen. Dit is een tijd van wakker worden. Een tijd van zuivering, zowel emotioneel, mentaal, fysiek als energetisch.

Deze Volle maan wordt beschouwd als de krachtigste Volle maan van het jaar. Het nieuwe jaar is begonnen, laat achter wat je achter je wilt laten, zuiver je geest en je huis en ga fris het nieuwe jaar in.

Februari: IJsmaan, Stormmaan

Thema: Kiemkracht

Februari is de maand waarin we toe zijn aan veranderingen en uitkijken naar de Lente. Het is de Volle maan na Imbolc en voor Ostara. Het is nog koud en we verlangen naar de warmte. Besteed nu aandacht aan het vinden van je eigen kracht om je doelen te verwezenlijken. Welke plannen hebben potentie om uit te groeien tot iets groots en welke niet?

Voel in je hart wat je echt graag wilt, wat je voeding wilt geven, wat je nodig hebt. Schep hier ruimte voor. Kijk naar de mogelijkheden die je hebt. Vaak veel meer dan je in eerste instantie denkt. Sta even stil, stap even opzij en leg je overtuigingen naast je neer. Bekijk je situatie eens vanuit een ander perspectief. Wat wil je nu werkelijk aandacht geven? En wat heeft jouw aandacht niet meer nodig….Niet alles is namelijk realistisch, praktisch en haalbaar. Wees lief voor jezelf en je lijf en voel waar je echt blij van wordt.

Maart: Lentemaan, Sneeuwmaan, Kraaimaan

Thema: Groei en Balans

De winter is officieel ten einden: De natuur ontwaakt, de Lente is begonnen! Overal is groei en nieuw leven: blaadjes aan de bomen, bloembollen die uitkomen, vogels die terugkeren van hun trektochten. Ook wij, mensen, hebben steeds meer energie in ons en staan open voor nieuwigheid. Gebruik deze energie om te creëren, te transformeren en nieuwe ervaringen op te doen.

Deze maan valt rond de Lente-equinox: dag en nacht zijn even lang. De tijd van balans. Maak voor jezelf je balans op: Waarvoor ontwaak jij? Waar groei jij van? Laat de kracht in jezelf zien!

April: Lente maan, Eimaan, Maan van de dood.

Thema: Wedergeboorte

Groei en nieuw leven vragen om bescherming. Alles is nog teer en kwetsbaar. De kracht van de natuur wordt steeds sterker, krachtiger. Deze maan valt rond Beltane, het vruchtbaarheidsfeest. Het gaat er nu om dat wat je gezaaid hebt, groter wordt en potentie krijgt. Geef aandacht aan datgene wat aandacht nodig heeft om te kunnen groeien.

Mei: Bloemmaan, Grasmaan, Maan van het Ontwaken

Thema: Creatiekracht

Deze Volle maan is de laatste Volle maan voor Midzomer. De lucht is vol vreugde, hoop en creativiteit. Er is licht en warmte om ons heen. In de natuur zie je nu overal tekenen van groei en vruchtbaarheid.

De Grasmaan symboliseert de uitbundige groei in de natuur. Het is de tijd van hoop en belofte. Het gaat nu niet om het resultaat, maar om de vreugde in het proces, van de dingen die goed gaan. Het is een goed moment om stil te staan bij de dingen die goed gaan, die jou verder op weg helpen in jouw proces. Sta even stil bij de plannen die je in werking hebt gezet en die nog groeiende zijn. Vertrouw op je intuïtie, vertrouw op je eigen kracht en heb geduld. Met genoeg liefde en warmte blijft alles doorgroeien. En vergeet niet ook eens even wat tijd voor jezelf te nemen!

Juni: Plantmaan, Honingmaan

Thema: Bestemming

Deze Volle maan kondigt een periode van rust aan voordat het Oogstseizoen start. Wat gezaaid en geplant is begint nu al tot wasdom te komen, maar is nog niet rijp genoeg om te oogsten. Het is zomer, de zon staat op zijn hoogste punt. En ondanks dat de zon centraal staat is deze nog altijd in evenwicht met de maan. De maan in de donkere nacht, zorgt voor de nodige rust na een lange, energievolle zomerdag en laat je de magie en potentie van het leven zien.

Juli: Hooimaan, Maan van de Roos

Thema: Dankbaarheid

De fase van oogst en introspectie breekt aan. De eerste helft van het jaar is om, tijd om je rust te nemen en op te laden voor het komende oogstseizoen. Het is de tijd van dankbaarheid voor wat je hebt, voor de lessen die je hebt geleerd en voor al wat op je pad is gekomen.

Dankbaarheid, het lijkt simpel, maar dat is het niet altijd. We nemen veel voor lief, vinden veel dingen “normaal” en “vanzelfsprekend”. Maar is het wel zo “normaal” en “vanzelfsprekend”? Pas als je iets kwijt bent, iets mist, dan zie je vaak pas dat wat je had kostbaar was. Dankbaarheid is een zeer krachtige manier van ontvangen en loslaten. Er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. Het enige wat je hoeft te doen is te voelen, waar te nemen, te herkennen en te erkennen, open en zonder oordeel. Laat je verwachtingen in het leven maar eens los en je zult verrast worden hoeveel er is om dankbaar voor te zijn.

Maar het is ook de tijd om je voor te bereiden op de herfst en winter die komt, om te kijken of er nog emoties zijn die je belemmeren in je groei.

Augustus: Graanmaan, Maan van het Weerlicht

Thema: Wijsheid en Inzicht

Deze Volle maan staat in het teken van oogsten. Het gaat vooral om de spirituele oogst en niet om de materiële. Deze Volle Maan is er om de eenheid, verbondenheid en synchroniciteit in onszelf te herstellen. Sta even stil en ben je bewust van het hier en nu: voel en neem waar. Voel of er voldoende geborgenheid, veiligheid, liefde en vertrouwen is waar je nu staat, waar je nu bent. Het is namelijk nu het ideale moment om te werken aan jezelf, je innerlijk, je IK. Vergeef jezelf en anderen bij deze Volle Maan. Wanneer je toelaat en loslaat, creëer je ruimte voor dankbaarheid en liefde.

Schijn je licht op oude patronen om deze te doorbreken, leer jezelf kennen en ontdek waar jouw kracht ligt.

Augustus is tevens de maand waarin je de meeste vallende sterren kunt zien! Een vallende ster staat symbool voor het doorbreken van blokkades.

September: Oogstmaan

Thema: Onsterfelijkheid

De maand van oogst en dankbaarheid. Oogsten is nodig voor groei en vernieuwing. Door te oogsten creëer je kansen voor de toekomst. Zonder oogst is er geen zaad om de volgende cyclus in te gaan. September is indirect verbonden met de Lente, de tijd van groei en bloei. Denk bij deze Volle maan aan wat mag gaan groeien en bloeien in de Lente. Kijk wat je kan gebruiken en wat je niet meer nodig hebt. Symbolisch oogst je nu alles waar je de afgelopen maanden energie in hebt gestopt. En de oogst van nu is het zaad voor de toekomst.

Zoals de cyclus van de maan en van de natuur, is er geen einde, is er geen begin, alles is verbonden met elkaar, een proces van komen en gaan, van leven, dood en wedergeboorte. Een mooie tijd dus om de balans op te maken, om bewust te zijn van waar je nu staat en waar je vandaan komt. Tijd om los te laten wat niet meer bij je past, wat geen energie meer nodig heeft en ruimte te geven aan datgene wat straks mag ontkiemen.

Oktober: Jachtmaan, Bloedmaan

Thema: Transformatie

Deze Volle maan kondigt de winter aan. Het wordt kouder en eerder donker. Er is geoogst en voorraden zijn aangelegd. Tijd om je voor te bereiden voor de winter, tijd voor de jacht.

De Jacht was vroeger nodig voor de winter die eraan kwam. Van huiden werden warme kleding gemaakt, het vlees was belangrijk voedsel en van de botten werd gereedschap gemaakt. Deze vorm van jacht kennen we nu niet meer. Nu lopen we een winkel binnen als we iets nodig hebben.

Maar de Jachtmaan heeft nog steeds een doel. Hij vraagt je nu om op jacht (zoektocht) te gaan om antwoorden te vinden. Vraag jezelf eens af of je nu op het juiste pad bent, wat de rode draad in jouw leven is en hoe je toekomst eruit zal zien. Zijn er dingen die steeds weer op je pad komen, maar die je misschien helemaal niet wilt of durft aan te gaan? Het is nu de tijd om veranderingen aan te brengen, knopen door te hakken en aan de slag te gaan. Wat heb je nu echt nodig? Durf naar jezelf te kijken en je eigen licht en donkerte te herkennen en erkennen. Wat kost jou op dit moment energie en wat geeft jou energie?

November: Maan voor Yule, Eikmaan

Thema: Overleven

Deze Volle maan symboliseert het einde van de jachttijd. We gaan de winter in, tijd om naar binnen te keren, om je eigen veiligheid en basis, die ieder van ons nodig heeft, te onderzoeken.

Deze Volle maan valt in het begin van de donkere periode, tussen Samhain en Yule in. Tijd om stil te staan bij je voorouders, je familie en jezelf. Tijd om alles los te laten en terug te keren naar de essentie van het bestaan: je levensenergie. Wat heb je echt nodig om te kunnen leven? Wat heb je nodig om echt jezelf te kunnen zijn? Wees eerlijk en keer terug naar je kern, je ZIJN en onderzoek waar het voor jou in het leven omdraait. Dit is de tijd voor persoonlijke rust en gezondheid.

December: Maan van de Langste nacht, Maan van de Yuletijd

Thema: Nieuw begin

Na Midwinter worden de dagen weer langer. Het licht van deze Volle maan geeft hoop en laat je energie weer stromen. December is de tijd van samenzijn, van rust en liefde. Bescherm wat je hebt en verzamel je krachten. Bescherm je energie, je zult deze straks goed kunnen gebruiken. Houd vol, heb geduld, het nieuwe jaar is in zicht.