Hekserij

Hekserij

Heks en hekserij….wat roept dat bij jou op?

Heks en hekserij hebben mij altijd gefascineerd. Het magische, de aantrekkingskracht van het mystieke, het mysterieuze.

Voor mij is heks zijn iets vanzelfsprekend, iets moois, iets krachtigs. Maar het valt mij op dat velen bepaalde vooroordelen hebben bij het woordje heks. Vooroordelen die zijn ontstaan uit overtuigingen van vroeger, overgenomen en doorgegeven in de generatielijnen. Vooroordelen gebaseerd op verhalen, sprookjes en mythen.

Iedereen heeft wel een bepaald beeld en gevoel bij een Heks. Je noemt misschien zelfs iemand een heks, omdat de persoon erg streng en onrechtvaardig is. Of omdat deze wazig is, raar,  “zweeft” en/of in jouw ogen rare ontastbare dingen doet. Maar wat is een heks nu eigenlijk? Waar komt dit vandaan?

Het beeld van een heks wordt vaak sterk beïnvloed door de sprookjes die we kennen, de verhalen die we lezen en de geschiedenis van de heksenvervolgingen in de zestiende en zeventiende eeuw…

Sprookjes

Hans en Grietje, Sneeuwwitje, Rapunsel…..de slechterik in deze sprookjes is een heks of verandert in een heks: een oude lelijke vrouw, krom lopend, grote neus, pukkel op de neus, in het zwart gekleed. Oftewel het stereotiepe HEKS. Je neemt het beeld en emotie uit de sprookjes mee, het creëert een gedachte, een overtuiging…een vooroordeel… een type.

Heksenvervolgingen

De heksenvervolgingen van vroeger… De tijd waarin men bang was voor de heksen, de tijd waarin men bang was voor datgene wat men niet kon zien, kon voelen, kon begrijpen. Een heks, had, in de ogen van de heksenvervolgers en christenen, een pact gesloten met de duivel. Vaak was een heks een vrouw, een oudere eenzame vrouw die werd verstoten door haar buren, dorpelingen. Maar ook personen met een afwijkend (vreemd, niet begrepen) karakter liepen het risico om als heks bestempeld te worden.

Wikipedia

Volgens Wikipedia is een HEKS een persoon aan wie bovennatuurlijke krachten worden toegedicht. En HEKSERIJ wordt beschreven als het uitoefenen of aanroepen van bovennatuurlijke krachten om mensen of gebeurtenissen te controleren. Vroeger legde men de nadruk op het kwaadaardig handelen van de heks. Moderne hekserij, waarbij mensen zichzelf heks noemen, breekt radicaal met dit stereotiepe beeld en benadrukt de positieve aspecten als eenheid met de natuur en gelijkheid van man en vrouw. 

Natuurreligie

Zo ook voor mij, Hekserij is voor mij een soort van natuurreligie. Een heks staat voor mij dicht bij de natuur, een heks staat dicht bij zichzelf. Het is iets wat bij je past, wat goed voelt, een diepe verbondenheid. Net zoals spiritueel zijn. Het is niet iets wat je kan, maar wie je bent. Een diepe verbondenheid, puurheid, zonder poespas. Geen hokjes, geen oordeel. Een heks straalt voor mij een krachtige energie uit. Juist omdat ze niet in een hokje past, juist omdat ze haar eigen pad bewandelt en dicht bij zichzelf blijft. En iedereen mag en kan dat doen op zijn eigen manier.

Een heks geeft veel om anderen en zet haar kennis en kracht daarvoor in. Vanuit liefde voor de natuur en de mens. Wij zijn allemaal verbonden met de natuur en zijn elementen. De magie zit hem in de kleine alledaagse dingen en daar schuilt een grote kracht in.

Alles heeft een positieve kant en een negatieve kant. Dat is de balans in het leven. Je kunt iets bekijken/invoelen vanuit verschillende perspectieven, vanuit mogelijkheden of vanuit angst. Dus zet je angst en vooroordelen opzij en voel zelf in….

Stereotype

Zie jij de Heks als het stereotiepe: Oude lelijke vrouw, krom lopend, bezemsteel, zwarte kat, punthoed, kromme grote neus, grote zwarte ketel, schelle stem of zie jij meer in een heks dan de plaatjes die we zien en de verhalen die verteld worden?

Gelukkig zien steeds meer mensen de persoon achter het stereotiepe heks. Voor wat ze komt brengen, wat ze kan geven en betekenen voor eenieder van ons. Langzaam komt er verandering in de vooroordelen, men gaat zelf op onderzoek uit wat wel en wat niet bij hen past. Men komt steeds meer tot het besef dat er meer is dan wij kunnen zien, dat wij kunnen begrijpen, dat wij kunnen vaststellen. We kunnen het alleen ervaren.

Connectie met de natuur

Een heks … een oer-energie, voor het ontdekken van je eigen kwaliteiten.  

Een heks is één met de natuur, één met zichzelf en afgestemd op haar innerlijke kracht en intuïtie. Hekserij is een manier van leven waarbij je de connectie met de natuur en het leven aanvoelt.

Hekserij gaat, net zoals veel andere stromingen van geloof, uit van de vier elementen: aarde, lucht, vuur en water. Alles bestaat uit energie. Niet alleen mensen en dieren, maar ook planten en bloemen, de grond, bergen, rivieren, de lucht…alles. En alles is verbonden met elkaar.

Heksen eren het leven en de natuur door stil te staan bij de veranderingen van de natuur. De veranderingen in de seizoenen en van de maan.

Voor mij is het leven magisch. Ieder mens is anders en uniek. Iedereen heeft zijn eigen gevoel en ideeën. Dat maakt de mens mooi, dat maakt het leven mooi. Als iets bij jou goed voelt, dan voelt het goed, ondanks wat anderen ervan zeggen. Ze kunnen er ook niks van zeggen, ze voelen immers niet wat jij voelt. Ze kunnen alleen oordelen.

Ga je terug in de tijd, dan kun je zeggen dat iedereen een heks is. We waren vroeger namelijk allemaal verbonden met de natuur en wat deze te bieden had. Het ritme van de natuur zijn velen helaas kwijt. Terwijl de natuur zoveel inzichten geeft.

Liefs Ellen.