Maan
fases

“The moon is a reminder, that no matter what phase you’re in, you’re still whole”.

De cyclus van de maan duurt ongeveer 29,53 dagen. Gedurende deze cyclus neemt de maan in grootte en kracht toe, waarna zij daarna weer afneemt, “verdwijnt” en weer terug opkomt. De maan doorloopt een aantal fases en ziet er steeds weer anders uit. Ook de energie is iedere keer anders.

De cyclus van de maan is verbonden met de cyclus van de processen in ons leven en stimuleert zo onze persoonlijke ontwikkeling. Net zoals de maan, doorloopt ieder proces een aantal fases. Verbind je met de wijze lessen van de maan en kijk in welke fase jij je bevindt. Accepteer dat het leven komt zoals het komt en dat precies alles op het juiste moment gebeurt.

Leer, Ontvang, Laat los en Ervaar.

__________________________________________________________

Rituelen:

Nieuwe maan:

De periode om iets nieuws te beginnen, plannen te maken.

Wassende maan:

De periode om iets te vergroten/laten groeien, naar je toe te halen en kracht opbouwen.

Volle maan:

Een periode vol van kracht en energie.

Afnemende maan:

De periode om iets op te ruimen, los te laten en/of af te maken en tot rust te laten komen.

__________________________________________________________

Fase 1 Donkere maan

Thema: Introspectie, Zuivering, Rust en Overgave.

De maan is in deze fase niet te zien. De maan staat op dat moment precies tussen de aarde en de zon in, waardoor we alleen de schaduwkant van de maan kunnen waarnemen. Het is het perfecte moment om even stil te staan bij jezelf, je te verbinden met je pure IK. In deze fase vervagen alle grenzen en mag alles aanwezig zijn. In de donkerte van de donkere maan liggen de meest waardevolle levenslessen verscholen. Het is de voorbereidingsfase voor wedergeboorte en is zowel een afsluiting als een overgangsfase naar een nieuw begin.

Fase 2 Nieuwe maan

Thema: Wedergeboorte, Nieuw begin.

De maan staat nog tussen de zon en de aarde in, maar de zon krijgt nu de kans om de maan te verlichten. En ook al is de maan nog niet te zien, de energie is al voelbaar. Een nieuwe cyclus is begonnen, het is tijd om de energie weer aan te wakkeren, naar buiten te brengen en je intenties voor de komende periode uit te spreken. Het is het moment om iets nieuws te beginnen, te creëren, te manifesteren en te vertrouwen op wat komt en gaat. Tijd van oneindige mogelijkheden, dromen en intenties plaatsen.

Fase 3 Wassende maan

Thema: Groei en bloei: opbouwen van energie.

In deze fase zie je de maan uitgroeien tot een prachtige Volle maan. Het woord “wassen” betekent hier ’toenemen’ of ‘groeien’. Deze fase is opgedeeld in drie groei-fases:

  • Jonge maansikkel (3,5 tot 7 dagen na Nieuwe maan)
  • Eerste kwartier (7 tot 10,5 dag na Nieuwe maan)
  • Wassende maan/Tweede kwartier (10,5 dag tot 15 dagen na Nieuwe maan)

De Jonge maansikkel is het eerste, vanuit de aarde gezien, zichtbare streepje licht dat per dag groeit tot een halve maan. Stel jezelf, gedurende deze fase, open voor de groeiende energie en gebruik deze om je doelen te verwezenlijken en je dromen waar te maken. Het is de periode van moed en vertrouwen, van vormgeven, helderheid, frisse energie en ontspruiten.

Eerste kwartier is de fase waarin de maan voor de helft zichtbaar is. Deze fase zit precies tussen de Donkere maan en de Volle maan in. De maan is voor de helft donker en de andere helft licht. Een mooie fase om je bewust te zijn en te zoeken naar balans in je leven. Dit is hét moment om daadwerkelijk stappen te zetten om je intentie tot bloei te laten komen. Zorg dat je intentie gemaakt is vanuit je zielsverlangen en niet vanuit je hoofd. Het is de periode van beslissingen, vertrouwen en actie, van uitdagingen, aandacht en concrete stappen.

Wassende maan (tweede kwartier) is de fase waarin de maan bijna vol is. Het is de fase waarin de energie van de maan erg krachtig is. Gebruik deze periode om de energie te versterken van datgene waar je al mee bezig bent, om door te zetten, te vertrouwen en vol te houden. Bekijk welke doelen je extra energie/aandacht wilt geven. Luister goed naar jezelf: wat wil je nu echt bereiken, welke doelen wil je nu afronden en waar heb je nu nog hulp bij nodig. Het is de periode van verfijnen en aanpassen, van geduld en aanpakken.

Fase 4 Volle maan

Thema: Kracht en Dankbaarheid.

Volle maan, de meest magische en tevens mysterieuze fase van de maan. De maan is een prachtige bol van licht en straalt enorm veel kracht en energie uit. Een fase van overvloed, overgave en onvoorwaardelijke liefde. Een periode van dankbaarheid, vergeving en loslaten. Meer informatie over de Volle maan vind je hier.

Fase 5 Afnemende maan

Thema: Afsluiten en Loslaten.

In deze fase neemt de Volle maan weer af tot Donkere maan. Doordat de aarde in de baan tussen de zon en de maan schuift, wordt het zonlicht gedeeltelijk tegengehouden en werpt zo een schaduw op de maan. Als de maan afneemt, breekt de periode van loslaten aan. Deze fase bestaat, net zoals Wassende maan, uit drie afzonderlijke fases:

  • Afnemende maan (3,5 dag tot 7 dagen na Volle maan)
  • Laatste kwartier (7 tot 10,5 dagen na Volle maan)
  • Asgrauwe maan (10,5 tot 15 dagen na Volle maan)

Afnemende maan is een fase van loslaten en zuivering. Ze heeft de energie in zich om blokkades te transformeren en te werken aan veranderingen. Maar het is ook een fase van ontspannen, aanvaarding, acceptatie en het tonen van dankbaarheid.

Laatste kwartier is net zoals Eerste kwartier een fase waarin de maan maar voor de helft te zien is. Alleen zal in deze fase het licht afnemen en het donker toenemen. Het is een fase waarin je je meer bewust mag zijn van wat er binnen in jou afspeelt. Het is een fase van acceptatie, transformatie, vertrouwen en evaluatie. Een fase waarin healing plaats mag vinden. Kijk terug en zie hoe ver je gekomen bent.

Asgrauwe maan is de fase waarin de maan bijna weer verdwijnt en de fase van Donkere maan verschijnt. Het is de fase waarin veranderingen centraal staan. Je hebt veel energie verbruikt, de tijd van rust is aangebroken. Het is de fase waarin schaduwzelven aan het licht mogen komen, waarin verborgen schatten gevonden mogen worden. Een periode van genezing, verzachting, overgave en ademen. Een tijd om jezelf in een nieuw daglicht te zetten en de gewoontes die niet goed voor je zijn los te laten.

__________________________________________________________