Een lichtpuntje uit de natuur in deze hectische tijd…

Vandaag is het Ostara, een Keltisch feest dat de Lente aankondigt. Ik heb hier al eerder over geschreven in mijn blog van vorig jaar.

Vanmorgen, 04:49, stond in het teken van de Lente equinox. De zon staat dan perfect boven de evenaar, dag en nacht zijn even lang, en we zijn gearriveerd op het exacte punt tussen winter en zomer. Alles in balans. Dit seizoen biedt mooie kansen voor verbinding met de natuur, vernieuwing en het ervaren van balans. Op Ostara vier je traditioneel reiniging, nieuw leven, nieuw begin en de vruchtbaarheid/groei van de ontluikende natuur. Met dit feest kan je de magische groeikracht van de lente aanwenden om iets dat je in gang hebt gezet te stimuleren en te versterken. Dit kan van alles zijn waar jij meer groeikracht aan wilt geven.

En dat is precies het mooie lichtpuntje in deze hectische en onrustige periode. De periode die wordt beheerst door het Corona-virus. Er is al genoeg overgeschreven, je kunt de TV niet aanzetten of er is een nieuwsbericht over dit virus. Iedereen heeft zijn eigen gedachtes hierover en beleeft het op zijn eigen manier. Er heerst momenteel veel onrust en onzekerheid, maar het virus biedt ook veel mogelijkheden en laat het onbewuste weer tot leven komen.

Het begon allemaal in december 2019. Toen startte de uitbraak van het Corona-virus in China. Nog geen reden voor paniek, China ligt niet bij de deur. Maar toen kwam het deze kant op. Uit verschillende landen kwamen meldingen binnen van besmettingen van het Corona-virus. De meesten van ons gingen er nog laconiek mee om: “het zal allemaal wel meevallen, het wordt gezien als een griepvirus en alleen oude, zwakke mensen kunnen eraan doodgaan.” Ook ik dacht dat het allemaal wel mee zal vallen, maar in mijn achterhoofd hield ik er wel rekening mee dat dit ons allemaal kan overkomen. Vooral toen er een besmetting in Tilburg werd geconstateerd. Dat is natuurlijk wel erg dichtbij. Met carnaval ging ik nog met mijn gezin en ouders op vakantie in Lapland. Een vakantie die al twee jaar geleden is geboekt en die nu eindelijk plaatsvond. Op Schiphol zagen we al veel mensen die mondkapjes droegen. Het was een raar en ook beangstigend gezicht. Ineens werden we geconfronteerd met de mogelijke consequenties. In Finland-Lapland hebben we niks meegekregen van het virus. Het was een fantastische vakantie, het liefst wilde ik daar blijven. De natuur is werkelijk prachtig! Maar goed, het was tijd om weer naar huis te gaan, terug naar de hectiek die inmiddels in Nederland heerste. Er waren namelijk meer besmettingen en Brabant kwam niet al te positief in het nieuws. Het Corona-virus had zich verspreid mede door carnaval. Breda werd zelfs het epicentrum genoemd. En ja, ik woon in Prinsenbeek, wat hoort bij Breda. En iedereen die van deze streek komt, weet ook dat Prinsenbeek het dorp van de carnaval is! We kwamen in een andere wereld terecht. De meeste klanten van mij komen niet uit mijn regio en wilde ook het liefst niet naar Breda komen. Geheel begrijpelijk. Ook bij de voetbalvereniging van mijn zoontje kregen we te horen dat verenigingen buiten Brabant, niet wilde voetballen met verenigingen uit Brabant. En de rest weten jullie allemaal: er kwamen maatregelen en adviezen vanuit de regering en RIVM. Hoe om te gaan met het virus om besmetting te voorkomen.

En dan nu op de dag van vandaag, hoe kijken we/ik er nu tegenaan…

Ik wilde eigenlijk al langer een blog schrijven over hoe ik er tegenaan kijk, maar er werd al zoveel geschreven over het virus dat ik er eigenlijk een weerstand tegen kreeg. Ik zat niet te wachten op alle hectiek en angst die er maar verspreid werd. Dat is namelijk het nadeel van de media: er wordt heel veel angst gezaaid. En natuurlijk moeten we het serieus nemen, maar ik ben me ook bewust van het positieve wat dit virus ons brengt. Mensen worden weer bewust over het leven, waar ze staan in het leven en wat nu eigenlijk belangrijk is. En dat kan voor iedereen verschillend zijn. Het is belangrijk dat je nu doet wat goed voor je voelt. Wil je geen contact met mensen, dan doe je dat niet. Voel je juist dat je contact nodig hebt en dat dat je goed doet, zoek het dan op en wees hierin verstandig met in achtneming van de richtlijnen en adviezen. Het gaat er nu namelijk om hoe je je voelt in deze tijd.

En voor mij is de natuur erg belangrijk. Ook nu. Juist in deze onrustige en onzekere tijd laat de natuur zien dat zij er voor ons is en altijd al is geweest. Dat zij leeft en groeit en overeind blijft ondanks alles wat zij meemaakt. De natuur laat haar balans zien, juist nu we het nodig hebben.

De natuur komt tot bloei, de zon straalt, de temperatuur is aangenaam en de vogeltjes zijn druk in de weer met het maken van hun nestjes. De natuur geeft aan dat er nog zoveel mooie dingen om ons heen zijn. Dat je bewust mag worden van datgene waar jij gelukkig van wordt. Waar jij energie van krijgt. Juist nu met dit Corona-virus en de quarantaines die er heerst, is het fijn om te genieten van de natuur. Dat je je niet opgesloten voelt. De natuur kan je net dat duwtje, dat steuntje, dat beetje energie geven wat je nodig hebt. We hebben geen controle op het virus, net zoals we geen controle hebben op de natuur. Maar we hebben wel invloed op onze gedachten, onze gevoelens en onze emoties.

En in het middelpunt van de epidemie van het virus, komt Ostara met zijn groei en balans. Voor mij geen toeval. De natuur laat zien hoe zij omgaat met de balans, de balans in de cyclus van het leven. De natuur laat zien er genoeg dingen zijn om dankbaar voor te zijn. En een gevoel van dankbaarheid stelt je open voor positieve energie en geeft je kracht. Vaak staan we te vaak stil bij dingen die niet goed gaan, kijken we naar wat er niet is of richten we ons o dingen die we liever anders willen zien. We maken veel mee in het leven, niet alleen nu, het is altijd al zo geweest. We staan niet lang genoeg stil bij de mooie belevenissen of we vergeten ze weer snel. Maar nu hebben we, dankzij het virus, de tijd om even stil te staan. Het leven wordt letterlijk voor ons stil gelegd. Dat maakt het mooi om onze prioriteiten eens te bekijken en te herzien.

En natuurlijk, ook ik ben reëel. Ik hoor verschrikkelijke verhalen over mensen die op de IC liggen, over mensen die dood zijn gegaan door het virus, over quarantaine en mensen die het juist nu nodig hebben om bezoek te krijgen en dit niet gerealiseerd kan worden. Ook hier in mijn directe omgeving is het erg onrustig en leven we met onzekerheid. Maar ondanks dat zie ik ook mooie veranderingen. Het gezinsleven veranderd nu kinderen niet meer naar school kunnen, er is meer verbinding, meer begrip, meer openheid. Er ontstaat meer creativiteit, meer vertrouwen, meer beleving.

Vind je het moeilijk om in deze tijd de balans in jezelf te vinden?

Verbind je met de energie van Ostara met dit mooie ritueel:

Zoals gezegd en geschreven: Ostara staat voor reiniging, nieuw leven, nieuw begin, groei en balans. Symbolen van Ostara zijn: eieren (nieuw leven), konijntjes (onvoorwaardelijke liefde), narcissen, tulpen en krokussen (groei). Kleur van Ostara is vooral geel, groen en lichtblauw, maar ook rood mag niet ontbreken.

Maak een altaar met spulletjes die voor jou goed voelen en symbool staan voor Ostara. Plaats hierbij een gele kaars, schaaltje met aarde, eierschaal (leeg ei) en wat zaadjes van bijvoorbeeld tuinkers.

Steek de gele kaars aan, focus op de energie van de kaars en zeg deze mantra op:

“Als de bloemen beginnen te bloeien, trekt de aarde weg van de nacht. Ik vraag om mijn energie te laten groeien, herstel mijn magie, passie en kracht.”

Cup je handen voorzichtig rond het vlammetje, en voel de warmte en de energie je handen intrekken. Leg je handen vol energie op je borst en voel de warmte en het licht ook je lichaam intrekken. Mediteer nog even in stilte op je nieuwe begin of wens voor balans.

Als je klaar bent mag je je eitje voorzichtig vullen met aarde en de zaadjes (zaadjes kan je ook op een wattenschijfje leggen). Geef het elke dag een beetje water met de intentie voor groei en balans, en na tien dagen heb je een potje vol heerlijke tuinkers. Heerlijk voor in een salade!

Gebruik Aqua de Florida om jezelf en je woning te zuiveren. Aqua de Florida is goed te gebruiken bij het Ostara ritueel. Het zuivert, brengt positiviteit en geeft warmte aan je innerlijke ik.

Ik wens iedereen heel veel sterkte, maar ook veel vreugde in deze onzekere tijd.

Liefs Ellen.