Imbolc: De komst van de Lente..

Heb je het gezien? De sneeuwklokjes zijn er al en diverse bloembollen zijn al aan het het ontkiemen en groeien. De kleine groene stengels van de tulpen, de narcissen en de krokusjes zijn al te zien. Heerlijk!  Ik word hier zo blij van! Teken van de natuur dat de Winter zich terugtrekt en de Lente in aantocht is.

In tuincentra kan je volop bloeiende narcissen, hyacinten, tulpen, blauwe druifjes, etc kopen. Ook de  paaseitjes zijn nu overal te koop. Waar je ook bent, de Lente komt naar je toe!

Imbolc is een Keltisch feest dat de komst van de Lente viert en wordt ook wel het ploeg- en zaaifeest genoemd. Er wordt veel gedanst om de Aarde met zijn verborgen krachten weer wakker te schudden. En niet alleen de Aarde, maar ook wij zelf kunnen ons wakker schudden en klaar maken voor de Lente, voor de periode van nieuwe groei.

De dagen worden langer, de zon laat zich meer zien. Iedereen komt weer naar buiten om te genieten van de zon, het licht dat we nodig hebben om ruimte te creëren en stappen te kunnen zetten.

Imbolc is tevens een heidens zuiveringsfeest. Ze nodigt je uit om je voor te bereiden voor de Lente. Februa (uit februari) is ook het Latijns voor zuivering. Tijd dus voor een grote schoonmaak in huis! Zet alle ramen en deuren open, ruim alle kasten op, maak ruimte voor het licht en alle mogelijkheden die het met zich meebrengt.

Imbolc valt precies op dezelfde dag als het christelijke Maria-Lichtmis en het Ierse St. Brigid’s day. Maria-Lichtmis behoort tot de oudste christelijke feesten. Lichtmis is het laatste feest in de cyclus van Kerstmis. Het valt dan ook 40 dagen na Kerstmis op 2 februari. Men herdenkt het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de joodse wet moest brengen.  Het feest wordt ook we het feest van de “ontmoeting van de Heer” of “de opdracht van de Heer” genoemd. Op Maria-Lichtmis worden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis, vandaar de naam Lichtmis. Tevens is het een traditie dat er op Maria-Lichtmis pannenkoeken gegeten worden.

 

Een mooi ritueel bij Imbolc:

  1. Maak je huis energetisch schoon met de fijne ontluikende energie van Aqua de Florida.
  2. Verzamel wat mooie verse takjes met knoppen eraan. Ben dankbaar voor de boom of struik voor zijn takken en vraag om zijn groeiende energie in deze takken. Zet ze thuis in een vaas met water.
  3. Steek daarna een witte kaars aan. Deze witte kaars staat symbool voor de wedergeboorte van de zon en jouw licht.

De schone energie in jouw huis geeft het licht van deze kaars de ruimte om te kunnen branden, te kunnen stralen, jouw wens naar de kosmos te sturen en de deur te openen voor nieuwe mogelijkheden.

Fijne Imbolc!