Ostara

Met Ostara breekt er een nieuwe periode van vruchtbaarheid en overvloed aan. Langzaam wordt alles vervuld met levenskracht.

Ostara wordt gevierd wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat, wanneer dag en nacht even lang zijn. Met deze Lente-equinox is de balans terug tussen donker en licht. En vanaf deze dag zullen de dagen langer worden en de nachten korter.

Wist je trouwens dat het woord “Lente” een oude afleiding is van het woord “lang” en betrekking heeft op het lengen van de dagen?

Ostara, de Godin van de Lente

Ostara is het Keltische jaarfeest dat de Lente viert. Na Ostara zijn de dagen langer dan de nachten, de zon begint weer te overheersen. Ostara symboliseert de overwinning van het licht en het aanbreken van een vruchtbare periode. Ostara is de naam van de lentegodin. Ze brengt jeugdigheid en enthousiasme. Ze is de Godin van de stralende morgen, het stijgende licht, de tijd van vernieuwing. Haar naam slaat dan ook op het Oosten, de richting waar het licht, de zon opkomt.

Ook werden er met Ostara vuren aangestoken. Dit om de zon nog meer kracht te geven. Het was een traditie om voor geluk over dit vuur te springen.

Magische groeikracht

Op Ostara vier je traditioneel reiniging, nieuw leven, nieuw begin en de groei en vruchtbaarheid van de natuur. Ostara is een mooi moment om je dieper te verbinden met de energie uit de natuur, om balans te ervaren en open te staan voor vernieuwing. Verbind je met de magische groeikracht die nu heerst en gebruik dit voor datgene waar je meer groeikracht aan wilt geven.

Symbolen van Ostara

De twee symbolen van Ostara zijn de haas en het ei. Beide symbolen zijn in vele culturen het symbool van nieuw leven. Een ei is het symbool van geboorte, nieuw leven, vruchtbaarheid en groei. De haas is het symbool voor opoffering (wedergeboorte) en vruchtbaarheid. De haas is eigenlijk de kip van Ostara die haar eieren verborg. Uit onvrede veranderde Ostara haar in een haas om ze weer te zoeken. Lees hier het verhaal van de Godin Ostara.

Pasen

Ostara wordt traditioneel gevierd met gekleurde eieren en lijkt daardoor erg op Pasen. De eieren staan voor nieuw leven oftewel nieuw leven in de natuur. De kleur rood staat voor levenskracht, groen voor groeikracht en geel voor de zon. Vroeger werden er eieren in de akkers begraven, om de grond te zegenen en de vruchtbaarheid te bevorderen. Hier komt ook de traditie van het eieren verstoppen vandaan.

Ostara is dus niet hetzelfde als Pasen. Pasen is een christelijk feest. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus is opgestaan uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. In de loop der tijd zijn non-religieuze culturele elementen toegevoegd aan het Paasfeest, zoals de Paashaas, Paasvuur en Paaseieren. Deze elementen komen van oorsprong uit het jaarfeest Ostara.

Ook de chocolade eieren zijn verbonden met de viering van Ostara. Vroeger was het belangrijk om ook stil te staan bij het Elfenvolk, de Elfjes, degene die het meest verbonden waren met de kracht van de natuur. Tijdens alle jaarfeesten is het een traditie om eten en drinken buiten te leggen voor deze Elfjes. Met Ostara is het gebruikelijk om iets zoets neer te leggen zoals honing of snoep.

Rituelen

Eieren verven

Verf een ei rood en schrijf er een wens op. Houd dit ei in je handen en spreek vanuit je hart, je wens uit. Begraaf het ei daarna in de tuin. Vertrouw erop dat jouw wens in behandeling wordt genomen door de Lentegodin. Kleur nog een ei rood en geef deze, met de juiste intentie, aan iemand cadeau. Zo blijft de traditie bestaan.  

Voorjaarsschoonmaak

Met Ostara is het ook tijd voor de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak! Zet vrolijke muziek op en maak je huis schoon, ontdoe jezelf van spullen die je niet meer gebruikt, zeem je ramen, was je gordijnen, etc.

Maar maak je huis niet alleen schoon met zeep en sop, doe het ook energetisch, zodat je huis ook gezuiverd wordt van emoties en andere energieën. Aqua de Florida is goed te gebruiken bij dit Ostara ritueel: het zuivert, verfrist, brengt positiviteit en is goed voor je innerlijke kind.

Altaar

Een altaar is een plek in huis die rust brengt en je verbinding met de natuur weerspiegelt. Versier je altaar met spulletjes die voor jou goed voelen en symbool staan voor Ostara. Bijvoorbeeld Lentebloemen, lentekleuren, plaatjes van konijntjes, lammetjes en gekleurde eieren. Plaats hierbij een gele kaars.

Haal de Lente in huis met bloemen

Haal bloemen in huis die horen bij de komst van de Lente: Tulpen, symbool voor vrolijkheid en liefde. Narcissen, symbool voor nieuw begin. Hyacinten, de bloem van de zonnegod Apollo en staat symbool voor vrede, toewijding en schoonheid. Maar ook voor geluk en liefde.

Maak een Lente-wandeling

Maak niet zomaar een wandeling, maar maak een echte Lentewandeling door het bos of park en laat je verrassen door de tekenen van Lente die je om je heen ziet. Adem deze nieuwe Lente-energie in. En in die Lentesfeer zoek je wat kleine losse takjes uit die je vindt op de grond. Hier maak je thuis een grote of kleine bezem van. Deze bezem kan je goed gebruiken in het schoonmaakritueel of als decoratie op je altaar.

Zaai of plant iets

De lente is de tijd om te zaaien! En juist het in de grond stoppen van zaden en letten op hoe iets groeit maakt de vruchtbaarheid en de groei van de natuur heel inzichtelijk! Dus haal een pakje zaden en een potje grond en zaai ze tijdens je Ostaraviering. Denk bij het in de grond stoppen van de zaden aan wat jij in jouw leven groter en vruchtbaarder wilt laten groeien en stop de zaden met die intentie in de grond. Als de planten groter groeien zal je bij het zien van de plant steeds aan jouw wens denken en zal de uitkomst ook steeds groter groeien

Maak je eigen Lentethee

Maak je eigen warme lentethee om je lichaam te helpen uit de winterenergie te komen en je te openen voor de nieuwe magische energie van de Lente. Kies daarvoor kruiden uit zoals brandnetel, rozenblaadjes, citroenschil, citroenverbena en/of vlierbloesem. Doe er een beetje honing in en geniet van je kopje thee tijdens de Ostaraviering.