Imbolc

Het lichtfeest wat het begin van de lente inluidt…..

Imbolc is een feestdag, traditioneel gevierd vanaf de vooravond van 1 februari en gewijd aan de lichtgodin en vruchtbaarheidsgodin Brigit/Brigid. Imbolc is een zuiveringsfeest en wordt ook wel het ploeg- en zaaifeest genoemd.

Er wordt veel gedanst om de Aarde met zijn verborgen krachten weer wakker te schudden. En niet alleen de Aarde, maar ook wij zelf kunnen ons wakker schudden en klaar maken voor de Lente, voor de periode van nieuwe groei. De dagen worden langer, de zon laat zich meer zien. Iedereen komt weer naar buiten om te genieten van de zon, het licht dat we nodig hebben om ruimte te creëren en stappen te kunnen zetten. De lenteviering was vroeger eigenlijk een viering om te vieren dat je de winter had overleefd.

Vruchtbaarheid van de aarde

Imbolc is een van de vier belangrijkste festivals van de Keltische kalender die geassocieerd wordt met de vruchtbaarheid van de aarde. Imbolc verwijst naar de ronde volle buik, de vrucht, van Moeder Aarde. Het feest is gewijd aan de lichtgodin en vruchtbaarheidsgodin Brigid. Zij is de beschermster en hoedster van alle herinneringen en kennis. Zij wordt geëerd als zwangere jonkvrouw die het jonge zaad van de zon en van de aarde in haar draagt. Zij is een belichaming van de krachten uit het oosten, die het ochtendlicht en nieuw leven brengen. Tevens wordt ze geassocieerd met natuur, dieren en overvloed. St Brigid zou op de avond voor Imbolc de huizen bezoeken als iedereen nog sliep en de aanwezige bewoners haar zegen geven.

Maria Lichtmis

In het christendom kennen we het feest als Maria Lichtmis. Maria-Lichtmis behoort tot de oudste christelijke feesten. Lichtmis is het laatste feest in de cyclus van Kerstmis. Het valt dan ook 40 dagen na Kerstmis op 2 februari. Men herdenkt het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de joodse wet moest brengen.  Het feest wordt ook we het feest van de “ontmoeting van de Heer” of “de opdracht van de Heer” genoemd. Op Maria-Lichtmis worden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis, vandaar de naam Lichtmis. Tevens is het een traditie dat er op Maria-Lichtmis pannenkoeken gegeten worden.

Wedergeboorte van de zon

Na de winter worden de akkers weer vruchtbaar gemaakt. Men viert de komst van de lente. De hoop op wedergeboorte, de zon, het licht, de lente. Een eeuwenoud ritueel is om gedurende enkele minuten alle lampen in huis aan te doen. En bij dit ritueel werden ook veel witte kaarsen (vruchtbaarheid) aangestoken. Men vierde het licht in de duisternis, het ontwaken van het leven. De tijd van de eerste bloempjes die tot bloei komen (sneeuwklokjes) en de eerste lammetjes die geboren worden.

Zuivering

Imbolc is vooral een zuiveringsfeest Het geeft aan dat het tijd is om een grote schoonmaak te houden. We doen afstand van de winter en maken ons klaar voor de lente. (“ Februa” (uit februari) is het Latijns voor zuivering.)

De voorjaarsschoonmaak is bekend. Het symboliseert de voorbereiding van ons lichaam en geest voor de terugkomst van het seizoen van de warmte. Breng nu je huis en jezelf op orde om “schoon” lente in te gaan.

Imbolc, een feest wat mij weer terugbrengt naar de Kelten, hun rituelen en hun pure verbintenis met de natuur. De eenvoud, de aanbidding, de verwondering en de overgave. Imbolc, een stukje oudheid, een stukje magie, een stukje in ieder van ons aanwezig…

Imbolc ritueel 

Voorjaarsschoonmaak

Geef je huis een voorjaarsschoonmaak. Doe overtollige, overbodige spullen weg. Maak ruimte voor het creëren van nieuwe ideeën, het maken van nieuwe plannen en doelen. Maak daarna je huis energetisch schoon. Na deze grote schoonmaak steek je een witte kaars aan. Deze witte kaars staat symbool voor jouw licht, jouw wens, jouw intentie. De schone energie in jouw huis geeft het licht van deze kaars de ruimte om te kunnen branden, te kunnen stralen, jouw wens naar de kosmos te sturen en de deur te openen voor een nieuwe mogelijkheden. Laat deze kaars geheel opbranden.

Traditionele schoonmaak

Een traditionele huiszuivering die past bij Imbolc is het dopen van berkentakken in water en daarmee je huis besprenkelen. Je zegent als het ware je huis met berkenwater. De berk heeft sterke zuiverende eigenschappen.

Brigid stropoppen

Een oud gebruik is het maken van Brigittapoppen. Dit waren poppetjes van stro die op de avond van Imbolc in huis werden gebracht en in een bedje werden gelegd.

Brigid’s kruis

Brigid’s kruis is een zonnerad en symboliseert de zon. Het kruis staat voor vruchtbaarheid en werd gemaakt van het laatste stro van de vorige oogst.

Ze werden boven een deur of raam gehangen om de Godin Brigid te verwelkomen, ook werden ze in stallen gehangen voor zegening voor het vee. Ze bleven een jaar hangen om het huis te beschermen en werden weer vervangen in het volgende Imbolc feest. De “oude” kruizen werden begraven in de akkers om de vruchtbaarheid van de vorige oogst en de zegen van Brigid door te geven.

Zaadje planten

Neem een bakje of potje met aarde. Neem een zaadje (bijvoorbeeld tuinkers of tuingoudsbloem) in je hand en plant ongeveer 5 stuks een halve centimeter diep in de aarde. Visualiseer dat het zaad ontkiemt in de donkere aarde, zich aan naar het licht strekt en dan volop gaat groeien als het door de aarde barrière breekt en in het licht komt . Zo groeien ook jouw hoop en wensen.

Sprenkel wat water over de aarde om je zaadjes te starten, en zet het potje na het ritueel op een warme lichte plek. Verzorg het met liefde, en als de plantjes in centimeter of 8 groot zijn kun je ze eventueel buiten in de tuin planten of naar een grotere pot verplanten. Vertroetel en verzorg je plantjes zoals je met je hoop en dromen doet.

Lentewandeling

Zoek de eerste tekenen van de Lente op in de natuur. Bomen en struiken staan al in knop, de eerste bloembollen komen al tevoorschijn. Vogeltjes zijn volop bezig met het bouwen van hun nestjes.

Lichtritueel

Zorg dat alles in huis donker is en er nog nergens licht brand. Voel wat de donkerte voor jou betekent en wat dat met jou doet. Steek nu 1 kaars aan en voel in wat dat licht met jou doet. Omhul jezelf met het licht! Pak nu de kaars en loop daarmee door het huis en breng overal licht. Steek met deze kaars overal waar je komt 1 of meerdere kaarsen (waxinelichtjes) aan. Ga nu naar buiten en wacht op de zonsopkomst.

Imbolc….een nieuw zuiver begin van een periode wat mag groeien en uiteindelijk gaat bloeien…

Fijne Imbolc!