Mabon

Mabon

Mabon is een Keltisch jaarfeest en wordt ook wel Herfstfeest of laatste oogstfeest genoemd. Mabon vindt plaats op de herfst-equinox. Dat is wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat, wanneer dag en nacht even lang zijn, wanneer een nieuwe periode begint. De herfst-equinox valt tussen 21 en 24 september.

Het is het feest van balans, dankbaarheid, oogst en loslaten.

Balans

Omdat de dag en nacht even lang duren, is Mabon de tijd van balans.  Met dit feest kun je terugkijken naar het verleden en vooruitkijken naar de toekomst. Vanaf Mabon wint de duisternis het van het licht en is het langer donker dan licht.

Het is nu ook de tijd om balans tussen tegengestelde krachten in ons leven te herkennen en te overdenken. Zonder donker is er geen licht, zonder uitersten is er geen balans. De focus ligt bij de meeste mensen op de positieve kanten in onszelf. De donkere kant willen we niet zien. Nu is het juist de tijd om ook deze kant in ons te omarmen. Denk aan Yin-Yang. Zonder Yin is er geen Yang, en zo ook andersom. Iedere positieve eigenschap kent ook negatieve kanten en iedere negatieve eigenschap kent ook positieve kanten.

Dankbaarheid

Het is een fijn feest om even stil te staan en dankbaar te zijn voor wat je hebt verkregen en hebt losgelaten de afgelopen tijd. Meestal zijn we geneigd alles wat we hebben voor lief te nemen, maar sta nu eens bewust even stil bij welke stappen je de afgelopen periode hebt gezet, welke levenservaringen je hebt opgedaan en wat je hebt mogen losgelaten?

Loslaten

Mabon is verbonden met de herfst. De natuur trekt zich terug aan groeikracht, bloemen verwelken, blad gaat verkleuren en laat zich vallen. De herfst bied je een periode aan om tot rust te komen, om even stil te staan en te kijken waar je nu staat in je leven: wat heb je tot nu toe bereikt en wat ligt er nog voor je. Mabon staat voor loslaten van datgene wat we niet meer nodig hebben. Zoals een boom zijn bladeren laat vallen en ruimte creëert voor nieuwe bladeren. Mabon is de tijd van afronding en/of uitersten met elkaar verbinden die nog voor de winter met elkaar verbonden moeten zijn.

Symbool

Het symbool van Mabon is de appel. Mabon is de tijd van de appeloogst. Appels zijn het symbool van wijsheid, magie en vriendschap.

Een ander symbool van Mabon is de bezemsteel. Een bezem staat voor reiniging, in beweging brengen en loslaten. Vroeger werden rond deze tijd de nieuwe bezems voor het huishouden gemaakt. De steel was meestal van Eikenhout en de twijgen van Berk. De bezem werd altijd met de bos omhoog bewaard, om het geluk te “vangen”.

Rituelen

Herfstwandeling

Maak een herfstwandeling in het bos en zie de dankbaarheid en schoonheid van de natuur: de mooie herfstbladeren, dennenappels, beukennootjes, eikeltjes, takjes, etc. Neem dit mee naar huis en maak er een mooi herfsttafereeltje (herfstaltaar) van.

Bezemsteel

Maak net zoals vroeger een bezemsteel. Zoek in het bos een mooie dikke tak voor de steel en wat twijgen voor de bezem. Dit hoeft niet groot te zijn, je kunt ook een mini bezemsteeltje maken. Visualiseer waar je afscheid van wilt nemen en veeg het met je bezemsteeltje symbolisch weg.

Appelritueel

Snijd een appel horizontaal door. Je ziet dat het klokhuis de vorm heeft van een pentagram. Haal de zaden eruit en leg deze apart. Ieder zaad staat voor een dankbaarheid. Spreek je dankbaarheid uit en begraaf je zaden in de aarde.

Kruiden en edelstenen

Edelstenen die horen bij Mabon (en de Herfst): Rookkwarts, Topaas, Citrien en Rozenkwarts

Kruiden die horen bij Mabon (en de Herfst): Kaneel, Bijvoet, Eikenblad, Goudsbloem en Salie.