Litha

21 juni, de dag van de zomer

Midzomer, oftewel Litha, het Keltische jaarfeest wat in het teken staat van licht, zon en vuur. Een feest vol vreugde, muziek en dans.

Litha wordt gevierd op de langste dag van het jaar: wanneer de zon zijn hoogste punt bereikt en zijn zonnekracht het sterkst is. Het feest start aan de vooravond van Midzomer, wanneer de zon ondergaat en de kortste nacht begint en eindigt wanneer de zon na de volgende dag (langste dag) weer ondergaat.

Keerpunt

Vanaf Litha worden de dagen weer korter en de nachten weer langer tot aan Yule, het Midwinterfeest. Litha viert zowel een hoogtepunt als een keerpunt in de cyclus van de natuur.

Groei, overvloed en voorspoed

Litha is een viering van groei, overvloed en voorspoed. Van in je kracht staan, liefde en vreugde. Van inspiratie en magische wensen. De natuur is op zijn krachtigst en barst van de energie, groeikracht en vitaliteit. Alles om ons heen is groen en staat in bloei.

 Litha is het laatste jaarfeest wat in het teken staat van de groei in de natuur. Hierna start Lughnasadh (augustus) het seizoen waarin geoogst gaat worden.

Vuur

Litha wordt gevierd met het aansteken van grote vreugdevuren en het verwelkomen van de eerste zonnestralen. De Midzomervuren werden ontstoken voor bescherming, reiniging, en om de zon te eren: de hoop dat de zon zijn warmte lang genoeg zal behouden om een goede oogst te bieden.

Traditioneel sprong men over deze vuren om geluk en kracht af te dwingen en om symbolisch datgene weg te branden dat wat men niet meer nodig had. De as van het vuur werd vaak mee naar huis genomen om zich te beschermen tegen onweer en bliksem en om zich te verzekeren van harmonie in het huwelijks leven.

De zomer is verbonden met het element Vuur. Dit staat voor liefde en transformatie.

Vuur transformeert en creëert energie door het ene materie in andere materie te veranderen. Het oude maakt plaats voor het nieuwe. Vuur is de actieve kracht die door elk levend wezen stroomt en heeft de drang om dingen in gang te zetten. Gebruik deze tijd van het jaar voor je eigen innerlijke groei.

Mede

We vieren de zomer en de zomer is de tijd van honing. Honing is een belangrijk symbool en gebruik wat hoort bij Litha. Mede is een alcoholische drank die gebrouwen wordt van honing en veel gedronken wordt gedurende dit Keltische jaarfeest.

Incidenteel werd er geloofd dat, omdat de god en godin in mei trouwen, het ongeluk bracht als je als sterfelijke in mei zou trouwen. Veel vrouwen bleken na de mei vuren echter zwanger te zijn en zo kwam het dat juni een erg populaire maand werd om te trouwen. Dit is ook de reden dat in het Engels de periode na de bruiloft honeymoon heet, afgeleid van de naam honing.

Wereld van de Elfen

Het is de tijd om je te verbinden met de aarde en natuurwezens.

De sluier tussen onze wereld en de wereld van de natuurwezens en elfen is tijdens Litha dunner dan anders. Honing wordt niet alleen gebruikt voor Mede. Volgens legenden zou honing ook favoriet zijn bij de elfen. Vier Litha met een honingoffer aan de elven en sta open voor hun vreugdevolle energie.

Kruiden

De zonnekracht van Midzomer is een heel krachtige energie en is het meest krachtige moment van het hele jaar. Kruiden zijn op dit moment dan ook het krachtigst. Vroeger werd vooral Sint Janskruid, Boerenwormkruid en Bijvoet geoogst voor bescherming en geluk. De kruiden werden in het vuur gegooid om boze geesten af te weren en om jezelf te zuiveren.

Ook maakten ze van deze kruiden een kruidenboeket en hing men deze aan de voordeur om de kracht van de zon in huis te verwelkomen en om huis en haard te beschermen tegen allerlei vormen van negatieve energie en. Het is een oud magisch gebruik en wordt ook wel Kruidenwis genoemd.

Een kruidenwis is een boeket van kruiden, waarbij deze kruiden symbool staan voor de zon en voor reiniging en bescherming. Het is een mooie manier om je te verbinden met de kracht en energie uit de natuur.

Rituelen

Midzomeraltaar.

Haal de zon in huis met bloemen, kruiden en planten. Maar ook met symbolen die voor jou de zon symboliseren, stenen, foto’s, kaarten, etc. Voeg daar ook edelstenen zoals carneool, tijgeroog, citrien en jade aan toe.

Vreugdevuur.

En dat vuur hoeft niet groot te zijn. Het kan een vuurvast schaaltje zijn met wat hout of kooltjes dat je aansteekt. Strooi wat rozemarijn in het vuur als een mooi ritueel en/of offer aan de zonnegoden.

Kaarsen

Steek aan de vooravond van de langste dag allerlei kaarsen aan om de zon te eren. Blijf wakker of sta juist extra vroeg op om de eerste krachtige zonnestralen te verwelkomen/ te omarmen. Laat hierbij oude energie los en verwelkom deze nieuwe energie.  

Kruidenwis

Het maken van een kruidenwis of een wenspotje bestaande uit verschillende kruiden voor bescherming, geluk, zonnekracht, reiniging en inspiratie. Heerlijk om je op deze manier te verbinden met de kracht uit de natuur.