Winter, wat een cadeau!

Tsja 1 februari vierden we nog Imbolc, om ons voor te bereiden op de Lente. Nu zijn al de tekenen van de Lente verborgen onder een dikke laag sneeuw. We wanen ons in een sprookjesachtige witte wereld. De natuur geeft ons weer genoeg om bij weg te dromen. En dat is precies wat we nu nodig hadden!

Even geen Corona-gedoe, tenminste begrijp me niet verkeerd. Corona is er nog steeds. Maar de focus is nu voor even verlegd. Even bedekt de sneeuw onze zorgen en bied je een kans om even de boel de boel te laten en te gaan genieten. De sneeuw brengt ons afleiding en laat onze energie weer stromen. Even geen gesprekken over Corona, maar over de hoeveelheid sneeuw die er is gevallen, de prachtige wandelingen die we maken. De kinderen die weer buiten spelen. Het winterse décor geeft ons precies de afleiding die we nodig hadden. En dat is de kracht van de natuur. Het is niet te voorspellen. En natuurlijk de sneeuw is ook niet alles voor iedereen. Treinen en bussen die niet rijden, vuilnis wat niet opgehaald wordt, de gladheid en smurrie die het met zich meebrengt. Alles heeft twee kanten, het is maar net waar jij je focus op legt, wat jij wilt zien en wat jij wilt ervaren.

In het bos ervaar je nu de leegte, het niets. Je hoort en ruikt niet veel. Heerlijk om je eigen innerlijke stilte te vinden.  Ken jij Shinrin-yoku, het uit Japan afkomstige bosbaden? Je neemt niet letterlijk een bad, maar je dompelt je onder in wat de natuur te bieden heeft. Ook nu in de winter. Pas als je gevuld bent met de stilte zul je merken dat er dingen op hun plek beginnen te vallen. Dat je inzichten krijgt en ontvangt. In de winter is de natuur op haar stilst. Uiterlijk is alles in rust, maar onder de aarde groeit er al van alles. We zien het niet, maar weten dat de zaden zullen kiemen en uiteindelijk zullen groeien en bloeien. Laat je inspireren door de natuur en laat je betoveren door zijn sprookjesachtige décor.

“All that is gold, does not glitter,
not all those who wander are lost:
the old that is strong does not wither,
deep roots are not reached by the frost.”