Nieuwe maan en Imbolc

01 februari 2022: Nieuwe maan èn Imbolc

Het bijzondere aan deze nieuwe maan is dat het samenvalt met Imbolc, het Keltisch vruchtbaarheidsfeest, wat de komst van de Lente viert.

Nieuwe maan

Nieuwe maan staat voor een nieuw begin, de start van een nieuwe cyclus. Als de maan tussen de aarde en zon in staat, is alleen de schaduwkant van de maan waar te nemen. En omdat er, vanuit de Aarde gezien, geen licht op de maan valt, is de maan eigenlijk helemaal niet te zien. Maar dat we haar niet zien, betekent niet dat ze er niet is. Nieuwe maan neemt je mee naar binnen toe, naar je kern, naar je dromen. En net zoals de maan kennen we ook donkerte in ons leven. Het is vaak niet te zien en we laten het ook niet altijd zien. Maar het is diep aanwezig in ieder van ons en het wacht op jouw aandacht, jouw vertrouwen en jouw licht om er te mogen zijn, om jou de kracht te geven die je nodig hebt in je leven om te creëren, te manifesteren en je te kunnen blijven verrassen.

Imbolc

Imbolc is het Keltisch jaarfeest wat de winter afsluit en zich richt op de komst van de Lente. Het is een vruchtbaarheidsfeest. Alles zit nog diep in de donkere Aarde, het is nog niet zichtbaar, maar al wel aanwezig. Imbolc staat voor een nieuw zuiver begin van een periode wat mag groeien en uiteindelijk gaat bloeien.

Imbolc verwijst naar de ronde volle buik, de vrucht, van Moeder Aarde. Het feest is gewijd aan de lichtgodin en vruchtbaarheidsgodin Brigid. Zij is een belichaming van de krachten uit het oosten, die het ochtendlicht en nieuw leven brengen. Men vierde het licht in de duisternis, het ontwaken van het leven. 

Imbolc is naast een vruchtbaarheidsfeest, ook een zuiveringsfeest. Een nieuw begin vraagt om een schone, zuivere en frisse start. Maak je huis schoon, maak je geest schoon en vraag de Godin Brigid voor haar zegen en geluk door het maken van een Brigid kruis.

Zo mooi en bijzonder hoe de energie van Imbolc samenvalt met de energie van Nieuwe maan. Diepgewortelde ideeën krijgen nu de ruimte om te kunnen groeien. Geef extra aandacht en kracht aan datgene waarvan je droomt, waar je op hoopt en waarvoor je leeft.

Maanteken Waterman

Deze Nieuwe maan staat ook nog in het maanteken Waterman. Dit teken verlangt naar verandering, vrijheid en een nieuw begin. Het is tijd om een nieuw pad te gaan bewandelen, uit je comfortzone te stappen. Maar luister nu ook goed naar wat jouw lichaam nodig heeft en zorg voor voldoende rust, je zult je krachten nog nodig hebben. Vergeet niet dat je een mens bent, geen machine. Je hebt alles al in je, maar ga er kostbaar en liefdevol mee om. Met geduld, vertrouwen en kracht kunnen je dromen uitkomen.

Ritueel Imbolc:

Brigid’s cross

Brigid’s kruis is een zonnerad en symboliseert de zon. Het kruis staat voor vruchtbaarheid en werd gemaakt van het laatste stro van de vorige oogst. Ze werden boven een deur of raam gehangen om de Godin Brigid te verwelkomen, ook werden ze in stallen gehangen voor zegening voor het vee. Ze bleven een jaar hangen om het huis te beschermen en werden weer vervangen in het volgende Imbolc feest. De “oude” kruizen werden begraven in de akkers om de vruchtbaarheid van de vorige oogst en de zegen van Brigid door te geven.

Voorjaarsschoonmaak

Geef je huis een voorjaarsschoonmaak. Doe overtollige, overbodige spullen weg. Maak ruimte voor het creëren van nieuwe ideeën, het maken van nieuwe plannen en doelen. Maak daarna je huis energetisch schoon. Na deze grote schoonmaak steek je een witte kaars aan. Deze witte kaars staat symbool voor jouw licht, jouw wens, jouw intentie. De schone energie in jouw huis geeft het licht van deze kaars de ruimte om te kunnen branden, te kunnen stralen, jouw wens naar de kosmos te sturen en de deur te openen voor een nieuwe mogelijkheden. Laat deze kaars geheel opbranden.

Lichtritueel

Zorg dat alles in huis donker is en er nog nergens licht brand. Voel wat de donkerte voor jou betekent en wat dat met jou doet. Steek nu 1 kaars aan en voel in wat dat licht met jou doet. Omhul jezelf met het licht! Pak nu de kaars en loop daarmee door het huis en breng overal licht. Steek met deze kaars overal waar je komt 1 of meerdere kaarsen (waxinelichtjes) aan. Ga nu naar buiten en wacht op de zonsopkomst.

Lentewandeling

Zoek de eerste tekenen van de Lente op in de natuur. Bomen en struiken staan al in knop, de eerste bloembollen komen al tevoorschijn. Vogeltjes zijn volop bezig met het bouwen van hun nestjes.

Zaadje planten

Neem een bakje of potje met aarde. Neem een zaadje (bijvoorbeeld tuinkers of tuingoudsbloem) in je hand en plant ongeveer 5 stuks een halve centimeter diep in de aarde. Visualiseer dat het zaad ontkiemt in de donkere aarde, zich aan naar het licht strekt en dan volop gaat groeien als het door de aarde barrière breekt en in het licht komt . Zo groeien ook jouw hoop en wensen.

Sprenkel wat water over de aarde om je zaadjes te starten, en zet het potje na het ritueel op een warme lichte plek. Verzorg het met liefde, en als de plantjes in centimeter of 8 groot zijn kun je ze eventueel buiten in de tuin planten of naar een grotere pot verplanten. Vertroetel en verzorg je plantjes zoals je met je hoop en dromen doet.