May basket

Vier de maand mei met een May-basket!

De May-basket is een “moderne” versie van een oude Beltane-traditie die vandaag de dag nog veel gebruikt wordt om de Lente en Nieuw leven te vieren.

Oude traditie

Tijdens het Keltische vruchtbaarheidsfeest Beltane, wat gevierd wordt op 1 mei, werden, naast het maken van bloemenkransen, huizen versierd met de mooie bloesem van Meidoorn en Lijsterbes en witte Lentebloemen zoals Fluitenkruid en Lelietje-van-Dalen. Dit om de Lente te verwelkomen in huis voor geluk, voor puurheid, voor vruchtbaarheid, maar ook als bescherming voor negatieve energie.

Beltane kent de traditie dat ongehuwde jongens in de nacht van 30 april/1 mei bloemen en/of bloesemtakken legden bij huizen van ongehuwde meisjes. Dit om vruchtbaarheid te schenken, te eren, maar ook stiekem ook te laten merken dat ze geïnteresseerd waren.

Nieuwe oude traditie

De “May basket” is een nieuwe versie van deze oude en tevens liefdevolle traditie. De “May basket” was populair in de 19e en 20e eeuw, vooral bij kinderen of geliefden. Ze lieten een papieren mand of hoorntje met lentebloemen en snoepjes voor elkaars deur staan, meestal anoniem. De gewoonte was om op de deur te kloppen, “Meimand!” te roepen en dan weg te rennen. Als de ontvanger de gever betrapte, had hij of zij recht op een kus.

Vier de dag

Een met bloemen gevuld mei-cadeau is de perfecte manier om iemands dag op te fleuren. Traditioneel worden May Day-manden naar het huis van de ontvanger gebracht en aan de deurknop gehangen of in het geheim op de veranda achtergelaten, een lieve, onverwachte manier om de May Day van een buurman, vriend, vriendin of familielid op te fleuren.