Externsteine

Een prachtig, magisch, mystiek en ook wel geheimzinnig natuurmonument in een prachtige omgeving.

Er is veel en tevens weinig bekend over deze plek. Over één ding is men het eens: De enorme zandsteenformaties van Externsteine zijn ongeveer 130 miljoen jaar oud en zijn door natuurlijke processen ontstaan.

Het gebruik, de functie van deze stenen formatie in de oudheid is en blijft een raadsel. Er is o.a. een middeleeuws grottenstelsel/kamers, een heilig altaar en een in stenen uitgehouwen “Kreuzabnahmerelief”.

Externsteine is via een sterke leylijn verbonden met Stonehenge. Volgens het geloof was Externsteine eerst een heidens heiligdom uit de Keltische tijd, later weggejaagd door de Christenen en toen verbouwd tot een christelijke plek.

Het is een krachtplek van verschillende lagen, verschillende culturen, verschillende gebruiken, verschillende energie, en dat is goed merkbaar. De pure kracht en eeuwenoude natuurenergie is gelukkig nog aanwezig, zowel vrouwelijk zacht als mannelijk aardend. Maar er heerst ook een andere energie: Sommige plekken/stenen voelen fijn, sereen en liefdevol, andere plekken/stenen voelen zwaar en donker.

Een mysterie: je wordt er zowel naar toegetrokken als weggeduwd. Voor de een gewoon een steen, voor de ander een hele belevenis. Je moet het ervaren, je moet het zien, wil je er iets over kunnen zeggen.

Externsteine ligt midden in het Teutoburgerwald, aan het water. Veel verschillende soorten mensen bezoeken dit natuurverschijnsel. Voor de een gewoon een steen, een prachtig natuurverschijnsel, een fijne plek om te wandelen, picknicken en gezellig samenzijn, voor de ander een hele belevenis en ervaring van deze mysterieuze krachtplek. Je wordt er zowel naar toegetrokken als weggejaagd. Je moet het ervaren, je moet het zien, wil je er iets over kunnen zeggen.