Keltisch jaarfeest: Lughnasadh

Lughnasadh

Een belangrijk Keltisch jaarfeest wat gevierd wordt op 1 augustus. De Keltische jaarfeesten staan in verbinding met de eeuwige cyclus van de natuur. De cyclus van (weder)geboorte, groei, bloei, loslaten en dood.

Lughnasadh (je spreekt het uit als: Loenaasaa) is het eerste grote Keltische oogstfeest. Het kondigt het einde van de zomer aan en het begin van de herfst. De tijd dat het oogsten begint.

Het feest geeft aan dat niets in de natuur en in het leven hetzelfde blijft. Alles is steeds aan verandering onderhevig. Deze viering gaat om de waardering van wat je hebt en het inzicht in de veranderingen die gaan komen.

De Keltische god Lugh heeft zijn naam verbonden aan dit jaarfeest. Hij is een krijger, een zonne-god, een leider, de god van ambachten. Het verhaal gaat dat Lugh uit vrije wil, zijn leven offert zodat de cyclus van leven, dood en wedergeboorte (zaaien, groeien en oogsten) door zou gaan.

Het is een tijd om te vieren en te genieten van waar je nu staat en wat je hebt bereikt. Het is een tijd van analyseren, transformatie en evalueren.  Het is een tijd om stil te staan, om terug te kijken op het jaar, te kijken naar onze oogst en dankbaar te zijn voor de mooie momenten en lessen die op ons pad zijn gekomen en je voor te bereiden op de komende donkere tijd.

 

Rituelen bij de viering Lughnasadh

Brandend wiel.

Een wiel (levenswiel) werd ingesmeerd met teer, in brand gestoken en vervolgens een heuvel afgerold. Dit brandende wiel kondigde het einde van de zomer aan en stond symbool voor de zonnegod in zijn afdaling.

Graanpoppetje

De eerste graanstengels van de oogst werden gebruikt om figuren van te vlechten: een graanpoppetje. Deze graanpop staat symbool voor Moeder Aarde en werd versierd met rode linten van de Keltische Moedergodin Cerridwen. Je bewaart het poppetje traditioneel tot Imbolc, wanneer je het verbrandt.

Broodbakken

Van het graan van de oogst werd brood gebakken. Er is dan ook geen betere manier om Lughnasadh te vieren dan door zelf brood te bakken. En dan niet in de oven of broodbakmachine, maar boven een kampvuur. (stokbroodjes bakken)

Vuur

Lughnasadh is een vuurfeest en staat in het teken van de dalende zon. Maak een kampvuur of brand een kaars. Neem een momentje voor jezelf en verbind je met de thema’s van dit feest (oogst, overvloed en loslaten). Spreek je dankbaarheid en waardering uit voor alle mooie momenten en lessen die op jouw pad zijn gekomen. Voor de mensen om je heen, voor je huis en je gezondheid.

 

Fijne Lughnasadh!

Liefs Ellen