Het Keltisch Oogstfeest Lughnasadh

We zitten nog volop in de zomer: Sommigen zijn al op vakantie, anderen zijn zelfs al terug van weggeweest en het kan zelfs zo zijn dat jouw zomervakantie misschien nog moet beginnen. En toch kondigt het Keltische jaarfeest LUGHNASADH, wat gevierd wordt op 1 augustus, het einde van de zomer en het begin van de herfst aan. De periode van oogsten is gestart. Lughnasadh is het eerste grote belangrijke Keltische oogstfeest. Later volgen Mabon (september) en Samhain (oktober).

Het feest geeft aan dat niets in de natuur en in het leven hetzelfde blijft. Alles is steeds aan verandering onderhevig. Deze viering gaat om de waardering van wat je hebt en het inzicht in de veranderingen die gaan komen.

Oogstfeest

Vroeger was een goede oogst erg belangrijk voor onze voorouders. Een goede oogst betekende feest, omdat er voldoende was om de komende koude maanden te overleven. Een feest van dankbaarheid: dankbaar voor de natuur, voor de oogst, de overvloed en de wedergeboorte.
Tegenwoordig nemen we veel voor lief, vinden we veel dingen “normaal” en “vanzelfsprekend”. Maar is het allemaal wel zo “normaal” en “vanzelfsprekend”? We leven in een maatschappij waar volop overvloed is: een weggooi maatschappij: Is er iets kapot: we kopen het wel nieuw, is de koelkast leeg: de supermarkt is om de hoek. We hoeven zelfs niet meer weg als het moet, alles kan via het internet besteld worden. Eigenlijk te gek voor woorden….

Ga eens even terug naar de kern van het leven, laat alles los. Het is nu de tijd om even stil te staan, je verwachtingen die je hebt in het leven los te laten, te voelen, waar te nemen, te herkennen en te erkennen, open en zonder oordeel. Het is de tijd om echt dankbaar te zijn, dankbaar voor de overvloed die jij ervaart in je leven.

(Een mooi dankbaarheidsritueel vind je terug in mijn vorige blog: Volle maan 24 juli 2021)

Graan

Het eerste graan werd tijdens Lughnasadh traditioneel geoogst en bewaard. Het werd gezien als heilig, als beschermer. Er werd brood van gebakken, kruimels van dit brood werd rond huizen gestrooid als bescherming. Ook werd van het eerste graan, graanpoppetjes gemaakt, als symbool van Moeder Aarde. Dit poppetje bewaarde men tot Imbolc, wanneer het werd verbrandt. Het as werd gestrooid over de net geplande zaadjes. Zo werd het leven doorgegeven.

Vuurfeest

Naast een oogstfeest is Lughnasadh ook een vuurfeest. Het is het feest van de Nazomer: de zon werd geëerd voor zijn laatste warme zonnestralen. Vuren werden ontstoken, een brandend wiel werd van een heuvel afgerold wat symboliek stond voor het einde van de zomer.

Tradities

Je kunt Lughnasadh op vele manieren vieren:

  • Maak een graanpoppetje. Je kunt ook graanpoppetjes maken van net geoogste lavendel. Bewaar dit poppetje tot Imbolc.
  • Bak zelf brood.
  • Verzamel Korenbloemen. Zet ze in een vaas of maak er een bloemenkrans van. Korenbloem is de bloem die vroeger volop bloeide tussen het koren en andere granen. De korenbloem staat symbool voor leven en vruchtbaarheid. Maar de bloem is ook het symbool van nieuwe oogst en daardoor sterk verbonden met Lughnasadh.
  • Brand een gele kaars en eer op deze manier de laatste warmte van de zomer. Spreek je dankbaarheid en waardering uit voor alles wat op jouw pad is gekomen, voor de mensen om je heen, voor je huis en je gezondheid.
  • Als je nog geen Kruidenwis hebt gemaakt, maak deze dan nu. Gebruik hierin granen en korenbloemen.
  • Versier je altaar met alles wat jou aan Lughnasadh doet denken, waar je dankbaar voor bent, waar je blij van wordt. Gebruik bijvoorbeeld gele en gouden tinten, pluk granen, grassen of mais, pluk korenbloemen, magrieten, ijzerhard en/of zonnebloemen. Kristallen die bij Lughnasadh passen zijn: citrien, gele aventurijn, tijgeroog en carneool.

Fijne Lughnasadh!