De herfst is begonnen…

De herfst begint voor mij, wanneer de Kruisspin zich ineens weer laat zien in de tuin met zijn grote web. Aan de ene kant vind ik ze prachtig, aan de andere kant vind ik ze verschrikkelijk: dat grote dikke lijf, die poten….Nee ik loop er liever met een boog omheen. Stel je voor dat je door zo’n web loopt, ik moet er niet aan denken! Ik krijg er nu al de kriebels van. Achter ons huis staat een grote coniferenhaag, nou daar krioelt het nu van de spinnenwebben, met allemaal van die grote, dikke, vette kruisspinnen erin! Ze zijn er eigenlijk het hele jaar, alleen zijn ze nu volwassen, dus groter en vallen ze meer op.

Maar goed, terug naar mijn verhaal: als ik die kruisspin in mijn tuin zie, weet ik: de herfst is begonnen. Ik vind de herfst een prachtig seizoen met zijn kleuren, geuren, paddenstoelen, de nevel in de ochtend…. Het liefst besteed ik dan al mijn vrije dagen genietend door in het bos. Het enige nadeel van dit seizoen is voor mij dus die kruisspinnen.

De herfst

Wat betekent de Herfst voor mij? Voor mij is de Herfst een seizoen van verandering, van loslaten, vrijlaten, zuiveren. Een seizoen van dankbaarheid, genieten van wat er is en van wat je hebt. Een seizoen van reflectie: wat heb je het afgelopen jaar ervaren, welke stappen (groot of klein) heb je gezet. Vergelijk jezelf hierin niet met anderen, maar ben bewust van je eigen ontwikkelingen en wees daar trots op.

De natuur trekt zich langzaam terug. De bomen laten hun bladeren vallen. De dieren bereiden zich voor op de winter. En ondanks dat de natuur in groeikracht vermindert, dat ze loslaat, dat ze zich langzaam terugtrekt, laat ze zien dat er nog genoeg aanwezig is om van te genieten: de verschillende kleuren bladeren, de kastanjes, de eikels, de noten, de paddenstoelen. Allemaal cadeautjes van de herfst.

Mabon

En om dit mooie seizoen te vieren, eigen te maken, in me op te nemen, vier ik Mabon. Het maakt me bewuster, bewuster van de cyclus van het leven, bewuster van de kracht en spiegeling uit de natuur, bewuster van waar ik nu sta in mijn leven, van wat ik allemaal al heb mogen ervaren. Mabon is voor mij een tijd van rust en ontspanning, van genieten, van mogen en niet van moeten. Heerlijk!

Mabon is een oud Keltisch jaarfeest. Het wordt ook wel Herfstfeest of Laatste Oogstfeest genoemd. Mabon vindt plaats op de herfst-equinox. Dat is wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat, wanneer dag en nacht even lang zijn. Dit jaar valt Mabon op woensdag 22 september.

Omdat dag en nacht even lang duren, staat Mabon in het teken van Balans. Met dit feest kun je terugkijken naar het verleden en vooruit kijken naar de toekomst. Vanaf Mabon wint het donker van het licht en zullen de dagen korter en de nachten langer worden. Met Mabon leer je dat beide kanten, het donker en het licht, in het leven horen en dat dat oké is. Zowel in het leven als in jou. Vooral nu is die dualiteit in ons leven erg merkbaar. Er gebeurd zoveel om ons heen, zowel positief als negatief en bewust of onbewust doet dat ook veel met jou. Zonder donker geen licht, zonder licht geen donker. Ieder voordeel heeft ook een nadeel en ieder nadeel kent zijn voordeel. Het enige wat je hoeft te doen is hier bewust van te zijn en mogelijkheden zullen ontstaan.

Het symbool van Mabon is een appel. Mabon is dan ook de tijd van de appeloogst. Appels zijn het symbool van wijsheid en magie.

En nu valt Mabon dit jaar samen met Volle maan. Dubbel genieten dus!

Krachtdier

Even terug naar die kruisspinnen….Ik houd niet van spinnen, echt helemaal niet. Maar ja, als je ze als krachtdier bekijkt, hebben ze eigenlijk wel een mooie boodschap: ze staat voor oneindige mogelijkheden in het leven, voor creativiteit, onafhankelijkheid en geduld. Je weeft je eigen web, je creëert dus je eigen leven en hiermee dus ook je eigen mogelijkheden. Dus… ondanks dat ik echt helemaal niks van spinnen moet hebben, zal ik de volgende keer toch maar wat aardiger zijn tegen een spin.

Fijne herfst!

Herfstwandeling: woensdag 13 oktober van 09:30-12:00

Workshop De kracht van Krachtdieren: maandag 01 november van 19:30-21:30