Samhain

Het Keltische nieuwjaarsfeest, ook wel bekend als Halloween.

De Kelten leefden volgens de cyclus van de natuur. Het is de cyclus van ons leven. Vanuit de natuur is niks eindig, alles is oneindig. Met Samhain vieren de overgang van licht naar donker. Het is de tijd dat de klok een uur terug wordt gezet. De donkere periode is nu meer zichtbaar, tastbaar en voelbaar dan ooit tevoren.

Start van de wintertijd

Duizenden jaren geleden vierden de Kelten op 31 oktober oudejaarsavond (Samhain). Vroeger kon men alleen de seizoenen zomer en winter, het licht en het donker. Voor de Kelten ontstond alles uit het donker. Donker is zowel de dood als de wedergeboorte. De start van de winter, is de start van een nieuw jaar. Een moment van oud en nieuw en een moment van inspiratie en stilte. Wat zal deze winter ons brengen?

Sluier tussen de werelden

Zo werden met Samhain ook de doden verwelkomt en stond er drinken en eten voor ze klaar. Zij geloofden dat de sluier tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden op die avond het dunst was en dat dan de geesten van de overledenen hun vroegere woonplaatsen bezochten. Op deze dag werden er door velen een maaltijd georganiseerd en werden er extra borden bijgezet voor de overledenen met diens lievelingsmaaltijd. Voor het raam werden kaarsen geplaatst zodat hun dierbaren de weg naar huis kunnen vinden. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers.

Voorouders

Samhain is de periode om de kracht van al onze voorouders te voelen en te ervaren. Om ze te bedanken voor hun inzet in hun leven, wat de basis heeft gevormd voor ons leven. Het is niet alleen het gezin waarin je bent geboren en/of bent opgegroeid wat jouw basis vormt. Het gaat veel verder dan dat. Jouw oorsprong ligt in een ver verleden, een verleden wat wellicht nog diep in jouw verborgen ligt. Een verleden vol wijsheid, kracht, vertrouwen, erkenning, warmte en onvoorwaardelijke liefde.

Het is nu de tijd om te voelen wie je daadwerkelijk bent en wat jou zo bijzonder maakt.

Neem met Samhain de tijd om even stil te staan bij jezelf en je te verbinden met je diepe, verre verleden. Ga voorbij je grenzen, voorbij je kaders van denken en kunnen.

Dia de los Muertos

Ook vanuit de Maya’s en Azteken werden de voorouders, de doden, vereert. Men bewaarde schedels en stelde deze tijdens rituelen tentoon om dood en wedergeboorte te symboliseren.

De Dag der Doden ( Dia de los Muertos) is hieruit ontstaan en is nu een Mexicaanse feest- en herdenkingsdag. Ook hier gelooft men in de terugkeer van de doden. Op 1 november vieren ze dat de zielen van kinderen terugkeren en op 2 november die van volwassenen. Graven worden versiert en men offert er voedsel en drank. De Dag der Doden staat in het teken van samenzijn, verbondenheid en gezelligheid: Er wordt gedanst en gezongen.

Allerheiligen / Allerzielen

Allerheiligen is een Christelijk feest wat op 1 november wordt gevierd. De feestdag viert de nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren. Op 2 november wordt Allerzielen gevierd. Deze dag heeft men samengebracht met het Keltisch feest Samhain en viert men de nagedachtenis van de doden. Op deze dagen worden alle overleden mensen herdacht, graven worden versierd, kaarsjes worden aangestoken.

Halloween

Heel anders is Halloween…Halloween wordt meer gezien als een feest waarbij angst vooral een rol speelt. Hoe enger, hoe beter. Huizen worden versierd en verlicht met spinnen, skeletten, enge monsters, spoken, pompoenen, etc. De focus ligt op het weren van “kwade” en dolende geesten. Het is een tijd van horrorfilms en enge verhalen. Zo tegenstrijdig met Samhain en Dia de los Muertos, waar het juist gaat om gezelligheid, vreugde, liefde en verbinding.

De essentie in alle feesten is hetzelfde: contact met de overledenen.

Rituelen:

1. Maak (verander) je altaar

Maak en/of verander je altaar met daarop spullen die met leven en dood te maken hebben en foto’s van je geliefde voorouders waar je hun herinnering levend kan houden. Versier verder je altaar met zwarte kaarsen, pompoenen, schedels, goudsbloem en andere dingen die jij passend vindt bij Samhain.

2. Eer het donker

Dim alle lichten in huis en verlicht je huis enkel nog met kaarsen. Je zult merken dat je héle lichaam en geest daarop reageert en in een soort rust-stand komt.

3. Nodig overledenen uit

Het is traditie om een stiltediner te hebben tijdens Samhain, en een extra bord te dekken voor de voorouders. Er wordt niet gepraat maar herinnerd. Tijdens de maaltijd laat je gedachten komen en gaan aan je voorouders en allen die je zijn voorgegaan maar zijn overleden. Als de maaltijd voorbij is, leg je de resten van wat over is buiten neer.

4. Offer

Zet op een speciale plek of bij je altaar een glas of kopje neer met het favoriete drinken van je voorouders. Of leg een schaaltje neer met wat eten. Vergeet niet om dit elke dag te verversen.

5. Zeven-dagen kaars

Dit is een ritueel waarbij je een 7-dagenkaars in het raam plaatst. De kaars symboliseert het licht in de duisternis. Dit licht vormt een pad voor je voorouders om hen te begeleiden naar de andere zijde. Je kunt deze weg beschermen met kruiden zoals rozemarijn, bijvoet, salie, jeneverbes of maretak.

Zeven is een krachtig getal wat in vele culturen gebruikt wordt voor perfectie en de verbinding met het universum. Zeven is een getal van wonder en magie. Het staat voor heelheid, volledigheid en compleetheid, voor voorspoedig leven, geluk, vernieuwing en volmaaktheid.

6. Wensen en intenties

Waar ben je dankbaar voor en wat wil je uit het donker belichten? Schrijf je wensen en intenties op voor het komende jaar.

7. Zuiver en bescherm je huis

Nu we in deze donkere periode meer binnen dan buiten zijn, is het belangrijk je huis (energetisch) te zuiveren. Dit kan je doen met o.a. kruiden, wierook, palo santo en/of aqua de florida. Zuiver alle ruimtes van vastgeroeste energie en emoties. Na zuivering heeft je huis bescherming nodig tegen onuitgenodigde energie. Denk aan vroegere huisbeschermers zoals een koord met een heksensteen, een heksenbal, kruidenboeket, kruidenamuletten, etc.

Symbolen, edelstenen en kleur:

Symbolen: uitgeholde pompoenen, ketels, bezems, raven, kaarsen.

Edelstenen: Voornamelijk zwarte en rode stenen, zoals: Carneool, Obsidiaan, Rookkwarts en Onyx.

kleuren : Hoofdkleur Zwart. Verder kan je dit combineren met Rood, Oranje, Bruin en Donkergeel.