Plantmaan

Donderdag 22 juni 2024

Net zoals de zon zijn hoogste punt en tevens keerpunt heeft bereikt, geldt dat ook voor de Maan: Het is Volle maan. Deze Volle maan valt samen met Midzomer en wordt ook wel de Maan van de Kortste nacht genoemd. En ondanks dat de zon nu centraal staat is deze nog altijd in evenwicht met de maan. De energie is bijzonder krachtig en levendig. Beide kondigen een periode van rust aan voordat het Oogstseizoen start.

Tijd om tot jezelf te komen!

Ik merk dat de energie van de afgelopen tijd door velen als heftig en onrustig wordt ervaren. Uitersten worden in het licht gezet, een gevecht tussen gevoel en verstand vindt plaats. Iedereen kijkt uit naar de zomer, naar een periode van zonlicht, warmte en ontspanning. Er is nu een grote behoefte aan balans en rust.

Het is dan ook nu de tijd voor geduld, rust en tijd om tot jezelf te komen!

Steenbok en Kreeft

De Maan staat in het ambitieuze Aarde-teken Steenbok, de zon staat in het zorgzame Water-teken Kreeft. Deze energie kan je het gevoel geven dat je nog iets moet gaan doen, afmaken, dat het nog niet goed genoeg is en dat je daardoor meer gaat creëren vanuit verstand dan vanuit gevoel.

Steenbok is een echte doorzetter, zit niet stil, heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en is altijd druk bezig zijn doelen te bereiken. Dit alles is gericht om een stabiele en veilige toekomst te creëren. Hij bepaalt daarin zijn eigen richting en richt zich vooral op praktische en aardse zaken.

Kreeft richt zich ook op een stabiele, veilige toekomst, maar dan vanuit het hier en nu, vanuit haar gevoel, rekening houdend met haar emoties en innerlijke processen. Ze richt zich op een fijne, vertrouwde en veilige omgeving dat voelt als een thuis voor haarzelf en haar dierbaren met ruimte voor emoties.

Keuzes maken

Steenbok denkt na over zijn doel om zijn toekomst zeker te stellen, Kreeft laat zich leiden door haar gevoel om zo tot een fijne toekomst te komen. En dat maakt het lastig om in sommige situaties de juiste keuzes te maken. Herken je dit, de strijd tussen je verstand en je gevoel?

Eigenlijk zijn alle keuzes die je maakt goed. Alle keuzes brengen je iets of leiden ergens naartoe. En niets of niemand kan jou verplichten om een keuze te maken, ook al voelt dat soms wel zo. Jij bent het altijd zelf die de keuze maakt. Soms is het beter niet alles meteen te willen oplossen en vanuit je verstand naar een oplossing te zoeken. Volg je gevoel en laat jezelf verrassen. Vanuit je gevoel kan je loslaten, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over wat je eerst moet gaan doen. Laat los en kijk waar je uitkomt….ook dat is een keuze.

Geef jezelf ruimte om tot volle groei te kunnen komen

De symboliek van de Plantmaan heeft te maken met het vinden van een definitieve bestemming en volwassen worden. De groeikracht neemt af en gaat over naar de volgende fase: Rijping.

Ze heeft als thema: vruchtbaarheid, groeikracht en je bestemming vinden. Ze staat voor dankbaarheid, vergeving en loslaten. Maar ook voor geborgenheid, veiligheid en er mogen zijn. Een energie die we allemaal wel kunnen gebruiken.

Kijk naar de processen die zich hebben afgespeeld, doorvoel ze en bepaal de waarde ervan voor jouw eigen groei en ontwikkeling. Erken de stappen die je gezet hebt, neem je eigen verantwoordelijkheid en wees trots op wat je tot nu toe hebt bereikt en ben tevreden.