Maretak

Een populaire kerstversiering. Een bosje groen wat, volgens oude tradities, boven een deur wordt opgehangen. Eerder bekend als romantische Mistletoe, dan als oud gebruik ter bescherming.

Heilige plant

Wist je dat de Maretak veruit de meest belangrijke rituele plant was in de oudheid?

Voor de Kelten was de Maretak een heilige plant met magische geneeskracht. Een plant die niet groeide vanuit de aarde, maar “ontstond” tussen hemel en aarde. De Maretak werd het symbool van vruchtbaarheid en het eeuwige leven. Maar de Maretak stond ook bekend als bescherming, bescherming tegen het “kwaad” zoals ziekte, bliksem, inbraak, boze geesten en alles wat met ongeluk te maken had. De Maretak werd hoog aan de balken van de stallen gehangen om zo het “kwade” te verjagen en het vee vruchtbaar te houden. Van de plant werden amuletten gemaakt voor geluk tijdens het jagen en voor vruchtbaarheid bij jonge vrouwen.  De Romeinen hingen om die reden de Maretak boven de deur om het huishouden te beschermen.

Magisch ingrediënt

Maar de Maretak staat ook symbool voor vrede en vriendschap. Ook komt de Maretak voor in het verhaal van Asterix en Obelix, het magische ingrediënt van de toverdrank voor onoverwinnelijkheid.

Noorse mythe

Een ander leuk verhaal komt uit de Noorse mythologie. Van dit verhaal zijn diverse versies te vinden, eentje daarvan gaat als volgt: Het verhaal van Balder die door een maretak-pijl werd gedood. Zijn moeder, de godin Frigga, huilde boven de pijl en haar tranen veranderden in maretakbessen. Frigga legde de bessen op Balders wonden, waardoor hij weer tot leven kwam. Als dank beloofde ze een kus aan iedereen die onder de maretak door liep.

Romantische Mistletoe

Pas rondom de 18e eeuw is in Groot-Brittanië, op basis van de oude rituelen, de meest bekende Maretak traditie ontstaan: kussen onder de Mistletoe. Traditioneel moest er voor elke kus een bes uit de Maretakbos worden geplukt en aan het meisje worden gegeven. Als de besjes op waren, mocht er niet meer gekust worden. Deed je dit wel, dan bracht dat ongeluk. Tegenwoordig is de traditie wat aangepast en gelden de regels van de besjes niet meer, alleen het gegeven van de kus is blijven bestaan.

Heb jij al Maretak in huis?

Traditioneel wordt de Maretak opgehangen op een plek in huis waar we een grens overgaan: boven de voordeur of boven een drempel in huis. Je kunt hem het hele jaar laten hangen om het huis te beschermen tegen bliksem of brand, voor vriendschap en vrede, om dan weer met de volgende midwinter vervangen te worden voor een nieuwe.

Je kunt Maretak ook in je slaapkamer hangen als bescherming tegen nachtmerries en voor het hebben van mooie dromen.