Kastanjes

Ze liggen nu voor het oprapen. Overal in het bos zie je ze liggen….open, dicht, groen, bruin, maar vooral: lekker prikkelig! Voor mij hebben ze een enorme aantrekkingskracht; ik word altijd blij als ik ze weer zie. Ik kan ze daarom ook niet laten liggen….het heeft voor mij iets magisch en mystieks. De prikkelige buitenkant geeft een gevoel van bescherming, de harde, maar tevens ook zachte, binnenkant een gevoel van vertrouwen en kracht. De kastanje staat symbool voor harmonie en wijsheid.

De kastanje is familie van de Eik en heeft een krachtige uitstraling. De buitenkant is prikkelig, maar de binnenkant is verrassend uniek. Geen een kastanje is van binnen hetzelfde en juist dat spreekt mij aan. Bij kastanje kan je denken aan Tamme kastanjes en Wilde kastanjes (Paardenkastanjes). Alle kastanjes hebben een aardse, warme, bruine kleur. De kleur symboliseert geborgenheid, kracht, bescherming en warmte. Kastanje laat je genieten van het leven, maakt actief. Het dragen van een kastanje biedt bescherming tegen negatieve energie.

Verschil tussen Tamme en Wilde kastanjes

Wilde kastanjes hebben een bolster met korte stekels, die niet zo erg prikken. In de bolster zit maar één kastanje, die helemaal rond is. Deze kastanjes zijn erg bitter en niet eetbaar.

Tamme kastanjes hebben een bolster met veel, lange, fijne stekeltjes, zoals een egel. In de bolster zitten soms wel drie noten. Deze kastanjes zijn niet helemaal rond, hebben een platte kant, een puntje met een wit pluimpje en zijn eetbaar. Ze bevatten veel vitamine C. Wanneer je deze kastanjes verwarmt en pureert met een beetje honing, zijn ze heerlijk om te eten en geven ze je veel energie.

Geneeskrachtige werking

Een oud gebruik tegen jicht en reumatische klachten is het dragen van een oneven aantal wilde kastanjes in je broekzak. Wilde Kastanjes worden ook nog steeds verwerkt in diverse homeopatische geneesmiddelen. Een tinctuur van paardenkastanjes zorgt bijvoorbeeld voor een goede bloedsomloop. Een voetenbadje met Wilde kastanjes zorgt voor ontspanning bij vermoeide voeten en benen.

Decoratie

Naast dat je Tamme kastanjes kan eten, zijn ze, net zoals Paardenkastanjes ook erg decoratief. Je kunt er namelijk leuke poppetjes van maken, blijft leuk om te doen! Maar je kunt er ook een leuk herfststukje van maken.

Een kastanje laat je zien dat je best prikkelbaar mag zijn, het zegt niks over wie je werkelijk bent vanbinnen. Een kastanje prikkelt, stimuleert, beschermt en activeert je energie en zorgt ervoor dat je jezelf kan en mag zijn.

Dus als je de volgende keer een kastanje ziet…neem er dan eentje mee naar huis.

Fijne herfst!