Het lichtfeest Imbolc

Het is tijd om ons klaar te maken voor de komst van de Lente

Het Keltische jaarfeest Imbolc is een feest van hoop, van reiniging, licht en hernieuwing.

Traditioneel wordt Imbolc gevierd vanaf de vooravond van 1 februari en gewijd aan de lichtgodin en vruchtbaarheidsgodin Brigid. Imbolc wordt ook wel het ploeg- en zaaifeest genoemd en is een echt zuiveringsfeest.

Er wordt veel gedanst om de Aarde met zijn verborgen krachten weer wakker te schudden. En niet alleen de Aarde, maar ook wij zelf kunnen ons wakker schudden en klaar maken voor de Lente, voor de periode van nieuwe groei. De dagen worden langer, de zon laat zich meer zien. Iedereen komt weer naar buiten om te genieten van de zonnestralen, het licht dat we nodig hebben om ruimte te creëren en stappen te kunnen zetten. De lenteviering was vroeger eigenlijk een viering om te vieren dat je de winter had overleefd.

Vruchtbaarheid

Imbolc is afkomstig van het Keltische woord ‘bolc’ of ‘bolg’, hetgeen ‘buik’ betekent en wordt daardoor geassocieerd met de vruchtbaarheid van de aarde. Imbolc verwijst namelijk naar de ronde volle buik, de vrucht, van Moeder Aarde. Het feest is gewijd aan de lichtgodin en vruchtbaarheidsgodin Brigid. Zij wordt geëerd als zwangere jonkvrouw die het jonge zaad van de zon en van de aarde in haar draagt. Zij is een belichaming van de krachten uit het oosten, die het ochtendlicht en nieuw leven brengen.

Brigid

Brigid wordt vaak afgebeeld als drievoudige godin. Ze is de godin van het smeden, inspiratie en genezing. Zo bezit ze ook alle elementen. St Brigid zou op de avond voor Imbolc de huizen bezoeken als iedereen nog sliep en de aanwezige bewoners haar zegen geven.

Het is dan ook een oud volksgebruik om een Brigid pop en/of Brigid kruis te maken om deze godin uit te nodigen in huis voor bescherming, vruchtbaarheid en levenskracht.

Zuivering

Imbolc is vooral ook een zuiveringsfeest. Het geeft aan dat het tijd is om een grote schoonmaak te houden. We doen afstand van de winter en maken ons klaar voor de lente.

“ Februa” (uit februari) is het Latijns woord voor zuivering. Dus tijd voor de grote voorjaarschoonmaak. Het symboliseert de voorbereiding van ons lichaam en geest voor de terugkomst van het seizoen van de warmte. Breng nu je huis en jezelf op orde om “schoon” lente in te gaan.

Verbinding met de natuur

Imbolc, een feest wat mij weer terugbrengt naar de Kelten, hun rituelen en hun pure verbintenis met de natuur. De eenvoud, de aanbidding, de verwondering en de overgave. Imbolc, een stukje oudheid, een stukje magie, een stukje in ieder van ons aanwezig…

Imbolc rituelen

  • Maak je huis energetisch schoon met de fijne zuiverende energie van Aqua de Florida.
  • Verzamel wat mooie verse takjes met knoppen eraan. (bijvoorbeeld takken met Kersenbloesem of bloeiende Paastakken) Ben dankbaar voor de boom of struik voor zijn takken en vraag om zijn groeiende energie in deze takken. Zet ze thuis in een vaas met water.
  • Steek net voor zonsopkomst een witte kaars aan. Deze witte kaars staat symbool voor de wedergeboorte van de zon en jouw licht. Loop door je huis en steek met deze kaars in iedere kamer een andere kaars of waxinelichtje aan. Zo breng je het licht in huis. De schone energie in jouw huis geeft het licht van deze kaars de ruimte om te kunnen branden, te kunnen stralen, jouw wens naar de kosmos te sturen en de deur te openen voor nieuwe mogelijkheden.
  • Maak een Brigid’s kruis en hang deze op een mooie plek in je huis.