De Kerstboom als symbool

HEB JIJ DE KERSTBOOM AL STAAN?

In Nederland (en België) is het de traditie dat de Kerstboom na Sinterklaas wordt opgezet en aangekleed en dat hij tot Driekoningen (6 januari) blijft staan. Maar tegenwoordig halen veel mensen de boom al vlak na de jaarwisseling al weg.

De Kerstboom staat sinds de 16e eeuw symbool voor de geboorte van Jezus. Maar de “Kerstboom” bestaat al veel langer en hoort eigenlijk helemaal thuis niet in het Christendom. Het heeft ook lang geduurd voordat het Christendom de Kerstboom opnam in hun religie en er een eigen betekenis aan gaf.

Van oorsprong stamt de Kerstboom uit de tijd van de Kelten en de Germanen. Deze leefden volgens de cyclus van de natuur en spraken van een levensboom: Een groenblijvende naaldboom die symbool stond voor vruchtbaarheid, vernieuwing en het leven. Voor de Kelten waren bomen heilig en werden ze versierd om de geesten en goden gunstig te stellen. Ook werden er offers gebracht, wat lijkt op de cadeautjes die wij nu onder de boom leggen. In de nacht van Midwinter werden de bomen in brand gestoken, als eerbetoon en kracht voor de opkomende zon die de aarde weer zou verwarmen.

De Kerst/levensboom was dus bedoeld om de aankomende groene periode in te luiden. Wintergroene takken symboliseren de overleving van de natuur. Rode appels staan voor levenskracht en vruchtbaarheid, zilveren ballen staan symbool voor de maan en de gouden draden symboliseren het zonlicht.

De Den als boom symboliseert Onsterfelijkheid en zijn Dennenappels staan symbool voor Vruchtbaarheid. Tegenwoordig kiezen we een Spar als Kerstboom. Deze staat symbool voor het Leven.

Een Kerstboom of Yule-boom. Het maakt niet uit. Hoe je het ook viert, doe wat goed voelt voor jou.

Happy Yule, fijne Kerst!