De herfst is begonnen…

Gisteren was het zover: De zon stond loodrecht boven de evenaar, dag en nacht waren even lang. De Herfst equinox kondigt zijn seizoen aan. Vanaf nu worden de nachten langer, de dagen korter. De natuur trekt zich terug, het is tijd om de balans op te maken.

Mabon

Onze voorouders waren nauw verbonden met de cyclus van de natuur. Mabon is het Keltisch jaarfeest wat de komst van de herfst viert. Het is het laatste oogstfeest, een feest van overvloed  en dankbaarheid om zich vervolgens voor te bereiden op de winter die komen gaat. De oogst is binnen en het is tijd om te zien wat we op voorraad hebben.

Mabon maakt je bewust en laat je terugkijken naar het verleden en vooruitkijken naar de toekomst. Het is een tijd van opruimen, loslaten, kijken wat je geoogst hebt of nog moet oogsten. Een tijd van bewustwording, van dankbaarheid, van herbalanceren en bepaalde dingen weer in het daglicht te zetten.

Herfst

De herfst kenmerkt zich door zijn prachtige kleuren, zijn geur, zijn vruchten en noten, zijn paddenstoelen, zijn zachte zonnestralen en zijn mystieke ochtendnevel. Een prachtig seizoen waarbij balans het toverwoord is. Er zijn dagen van licht en dagen van duisternis. De natuur trekt zich terug, net zoals de mens zich meer en meer terugtrekt en de warmte opzoekt in zijn eigen huis.

De herfst laat ons, met zijn veranderde landschap, zien dat stil staan ook een beweging is. Dat we niet alles voor lief moet nemen, maar dat we mogen genieten van wat er was, van wat er is en wat nog zal komen. Kijk naar je eigen groei en de mogelijkheden tot groei in het afgelopen jaar: Welke inzichten heb jij mogen ontvangen, welke veranderingen heb jij mogen meemaken? Maar ook welke zaken moeten nog afgerond worden om volledig tot rust te komen?

Balans opmaken

Het is nu tijd om te ontspannen en uit te rusten en dankbaar te zijn voor alles wat je hebt verkregen en hebt losgelaten de afgelopen tijd. Neem niet alles voor lief en laat jezelf verrassen door wat je hebt gedaan, de stappen die je hebt gezet, hoe klein ze ook zijn. Vergelijk jezelf niet met anderen, maar ben bewust van je eigen ontwikkelingen en wees trots op jezelf. Ga wandelen in het bos en verzamel de mooie geschenken van de herfst: dennenappels, eikels, beukennoten, kastanjes, wilde vruchten, etc. Geef jezelf deze geschenken cadeau, ze zijn er voor jou.

Wil jij je nog dieper verbinden met Mabon, met de kracht en energie van de herfst?

Er zijn vele rituelen en activiteiten die je kunt doen met Mabon. Mabon staat in het teken van de fruitoogst. Appels zijn het symbool van wijsheid en magie en worden daardoor veel gebruikt in rituelen rondom Mabon. Een ander symbool van Mabon is de bezemsteel. Een bezem is voor reiniging en om dingen in gang te zetten. Vroeger werden rond deze tijd de nieuwe bezems voor het huishouden gemaakt. De steel was meestal van Eikenhout en de twijgen van Berk. De bezem werd altijd met de bos omhoog bewaard, om het geluk te “vangen”. Maar denk bij Mabon ook aan het verzamelen van de geschenken uit de natuur om zo de energie van buiten naar binnen te brengen, het maken van een herfstslinger, het maken van een pot-luck maaltijd en dit te delen met anderen. Doe datgene wat bij je past en waar je van geniet.

Herfstwandeling

Vrijdag 2 oktober 2020 is er een herfstwandeling dat in het teken staat van het Keltisch jaarfeest Mabon. We maken een mooie boswandeling, openen onze zintuigen voor de energie van de natuur en sluiten deze ochtend af met een mooi ritueel.

Wil je liever één op één een herfstwandeling doen met mij? Om zo meer bewust te zijn van de inzichten die je uit de natuur mag ontvangen? Dat kan! Stuur me een mail en ik neem contact met je op.

Liefs Ellen